Vin reducerile, vin…reducerile. Grijă mare la portofel!

In Perioada Sărbătorilor am luat o pauză de la tot și toate, este primul articol pe anul ăsta și nu va fi cu rezoluții pe 2017 sau bilanțuri și balanțe din trecut, nu e genul meu. I go with the flow sau mai pe românește, cum ar zice soțul meu, sunt cu capul în nori și trăiesc clipa. Dar asta nu mă împiedică să învăț din greșeli și anume: cumpărăturile la reduceri!

Hai să zicem că știu pe cineva, o prietenă, nu îi dau numele :), care cumpăra ca nebuna când dădea de reduceri,  cum cumpără românii mâncare de sărbători, de parcă ar fi sfârșitul lumii.  Nu m-am văzut cu ea de prea multe ori în anii trecuți, dar..paza bună trece primejdia rea, așa că fac totuși prima mea listă din 2017 și va fi cu:

Reguli pentru cumpărăturile la reduceri:

1. Ce am nevoie? – nu fac duș până n-am făcut un inventar strict în dulap, din care să rezulte că am nevoie de X, Y, Z (dacă ma avânt la duș, mă energizez, mă entuziasmez și 30 de minute mai târziu am cumpărat primul produs inutil)

2. Cumpăr numai dacă este mărimea mea! – am dulapul plin de haine, mai mari, mai mici, doar câteva masura mea actuală, gata! Ce apare pe lista de la punctul 1 TREBUIE să fie mărimea mea ca să intre în coș.

3. Găsesc produsul, măsura mea, probez, verific, apoi cumpăr! – timpul meu este limitat, uneori foarte limitat (2 copii, nu bonă, nu menajeră, nu afterschool), în cazul nefericit în care nu mă pot abține și chiar cumpăr ceva care nu respectă această regulă, mă asigur că se poate returna (treabă consumatoare de timp și bani), așa că evit pe cât posibil. Dacă nu am timp de colindat și probat, cumpăr online, de unde sunt sigură că pot returna, gratuit.

4. Sunt foarte atentă la materiale – când intri în magazin și vezi bluze la 10 lei, pulovăre la 20 de lei… e ușor să umplii coșul. După ce probezi 20 de articole, transpirată și plină de spume, mulțumești cerului că 10 îți vin și te duci cu ele în dinți pănă la casă, nu cumva să ți le sufle vreo fufă. Nici nu mai contează din ce plastic erau, ce bumbac ieftin (care ține la fix 3 spălări) sau ce acril/vâscoză care se scămoșează la prima purtare! Am comis-o de atâtea ori, încât am nevoie de o regula specială 🙂

5. Cumpăr haine scumpe!! – ați citit bine, la reduceri cumpăr haine scumpe, nu un tricou de 10 lei sau un dres de 2 lei pe care mi le permit și în restul anului. Nu ăsta este scopul, ci să cumpăr piese de bază, care în restul anului sunt scumpe:
– cizme/ghete din piele
– palton/geacă
– pantofi/sandale de piele
– geantă
– rochie de ocazie

6. Nu merg la cumpărături în weekend – nu sunt masochistă! Profit de avantajele statutului de freelancer sau de pauzele de masă (când nu sunt freelancer), dacă e musai să cumpăr din magazin fizic

7. Nu (mai) merg însoțită la cumpărături – pentru că…nu mai am timp, pentru că le-am redus la nivel de necesitate si nu hobby/activitate socială.

8. Mă gândesc bine înainte să cumpăr ultimele trenduri – cât de dispusă sunt să renunț rapid la acel obiect, cât de extravagant este, cât de ” în trend” este? Liniile simple, modelele clasice, culorile neutre pot fi purtate mai mult timp.

9 si 10 Unde merg și în ce stadiu sunt cu greutatea – pentru mine nu sunt 2 constante (din păcate) sau poate din fericire. Am stat mult timp acasă cu copiii (nu prea mi-ar fi trebuit pantofi cu toc înalt, oricât de reduși ar fi fost ei), nu insinuez că mamele ar trebui să umble în trening și adidași, zic doar că am avut perioade lungi în care nu mergeam decât în parc, hypermarket, medic, maxim o cafenea childfriendly. Apoi am început să merg la job, apoi am devenit freelancer…fiecare perioadă a necesitat o altă garderobă.
În tot timpul ăsta am avut și fluctuații multe de greutate, unele care m-au bucurat, altele care nu, dar 5 kg în plus sau în minus, necesită o măsură diferită la haine. Degeaba am găsit rochia perfectă pentru noul meu job de birou, dacă eu tocmai m-am îngrășat, iar rochia este vechea mea măsură.

Nu știu dacă sunt multe sau puține, bune sau rele, ce știu este că nu mai am timp, bani si chef să fac cum făceam în trecut, să cumpăr mult, scump, uneori ieftin și prost, la nervi, la supărare, în graba mare, așa că mă ghidează aceste reguli, pe care le-am încropit în ultimii ani, citind bloguri de specialitate, cum sunt: Aveti si pe roz sau Gabiurda.

Voi ce reguli aveți, ce bloguri vă ajută in această problemă spinoasă a cumpărăturilor?

Sursa foto: Pixabay

5 comentarii la “Vin reducerile, vin…reducerile. Grijă mare la portofel!

  1. eu de ceva ani obiectele de baza le urmaresc la reduceri. Adicalea merg in magazine inainte, probez, vad pret, stiu ce marime imi trebuie, si cand e reducere hop si iau rapid. Am aceleasi haine care le port constant (anumiti pantaloni si bluze de la promod, anumite plovere, pijamale si alte chestii de baza de la women secret, gecile de la C&A, incaltamintea sport de pe sportsdirect.uk, geluri de dus de la yves rocher si esarfe si fulare etc etc etc).
    Mai iau extra si cadouri. Da, 3-5 esarfe luate la reducerea de 70% stau in dulap pana la urmatoarea aniversare si ma salveaza magnific.
    Si nu in ultimul rand, o haina noua adusa tre sa inlocuiasca una care pleaca din sifonier. Daca am suficiente camasi care imi sunt dragi si le port si in stare buna atunci nu mai cumpar inca una. Daca am 2 tricouri decolorate ce pleaca, atunci am motiv sa cumpar inca 1-2 .
    Si nu in ultimul rand, cumpar numai ce imi place mult mult si stiu cu ce combin. Daca am indoieli atunci nu iau, pot reveni si peste cateva zile.

    1. ai o strategie foarte buna Cleo, eu iau notite de la tine, dar tu stii deja asta :), culmea, fac la fel cu esarfele, uneori nu imi iese, ca ma apuc eu sa le port, dar in general merge binisor.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *