Sustin alaptarea oriunde si oricand

breastfeeding

Chiar nu credeam ca o sa ajung sa scriu despre alaptare, de fapt nu vroiam sa scriu pentru ca este un subiect foarte controversat si discutiile o pot lua razna foarte usor. Dar eu nu din acest motiv nu vroiam sa scriu, nu vroiam pentru ca este un subiect trist pentru mine si nu vroiam sa rascolesc rani adanci pe care le am. Dar cum altfel sa ne vindecam, daca nu prin umblarea la rani!
Asa ca iata-ma astazi, in prima zi din saptamana mondiala a Alaptarii, sustinand public alaptarea, alaptarea la cerere, oriunde si oricand vine cererea!

Eu nu am sa va spun nicio poveste de succes, nici cum am alaptat eu 2 copii timp de x ani si cum puteti si voi sa o faceti uramand exemplul meu. Eu vreau doar sa va spun ca sustin alaptarea din tot sufletul si cu toata mintea de care dispun. Vreau sa va spun ca ma induioseaza o mama care alapteaza copilul pe banca in parc, la mall, la supermaket, la banca, in sala de sedinte sau…in Parlament. Nu ma lezeaza in niciun fel (ar fi culmea) si nici nu imi trezeste niste frustrari de nesuportat, nu ma simt jignita si nici mai putin mama, nu ma jenez si nici nu ma oripilez si nici nu pot sa ii inteleg pe cei care se simt astfel. Chiar nu pot sa gasesc vreo explicatie logica pentru astfel de reactii, dar sunt sigura ca exista explicatii psihologice.

Laptele matern inseamna hrana, mancare, conectare, sanatate, imunitate, iubire, natural. Laptele matern vine la temperatura optima, este gata de consum imediat, este steril. Alaptarea insemna libertate de miscare a mamei impreuna cu copilul, inseamna ca isi poate continua diverse activitati, fara a fi nevoita sa aleaga intre a hrani bebelusul si a-si continua viata activa. Nici nu va puteti imagina cat este de greu sa umbli cu biberoane dupa tine (e nevoie de cantitatea de lapte praf, masurata exact pentru fiecare biberon pe care il dai in deplasare, recipient cu apa la fix temperatura cu care este obisnuit copilul, nici mai rece nici mai calda, este nevoie de niste conditii de igiena pentru a prepara amestecul si eventual de inca o pereche de maini care sa tina bebelusul in tot acest timp). Nu este sanatos, nu este practic si cu siguranta nu este usor sa nu alaptezi! Daca intampinati probleme sau aveti prietene care intampina dificultati, care se gandesc sa renunte din diverse motive, recomandati-le un consultant in alaptare, nu este nicio rusine sa ceri ajutor si va asigur ca este un lucru pentru care merita sa ceri ajutorul.

Am citit, auzit si vazut tot felul de situatii, de la bebelusi cu paturi pe cap, sa nu cumva sa isi dea seama cineva ce se intampla sub patura, la priviri chiorase sau chiar admonestari ale mamelor care au indraznit sa isi alapteze pruncii in spatii publice. Astfel de situatii ar trebui sa dispara, iar daca bunul simt si toleranta nu prea ne recomanda ca nataie, atunci poate o lege ar fi de ajutor. Miruna a initiat o petitie de sustinere a alaptatului in public si mi se pare o idee extraordinara, nu stiu daca se va finaliza cu o reglementare legislativa, dar mamele care isi alapteaza pruncii la cerere, trebuie sa stie ca nu sunt singure, ca sunt sustinute si ca nu trebuie sa se ascunda, sa se teama sau sa se rusineze.
Pe scurt, cateva randuri extrase din textul petitiei:

„Dorim în România o lege care să recunoască dreptul mamelor de a alăpta în spaţiul public şi să ateste faptul că este discriminare a le cere acestora să se acopere ori să părăsească localul. Totodată, această lege garantează şi dreptul bebeluşului la hrană.

  1. Să protejeze dreptul mamei de a-şi alăpta copilul (indiferent de vârsta acestuia) în spaţiul public
  2. Să interzică discriminarea femeilor care alăptează în parc, mall, cafenele, restaurante, instituţii, etc, adică oriunde accesul cu copii este permis.
  3. Să fie interzis prin lege a-i cere unei femei sa alăpteze în alt loc, să ii spui sa se acopere sau sa foloseasca un spatiu mai retras, indiferent de situaţie sau de locul în care se află (exceptand zonele cu risc de sanatate sau securitate –langa anumite zone cu chimicale, radiaţii sau alte pericole)”

Eu am semnat petitia si va indem si pe voi sa o faceti, sa fim in numar cat mai mare cei care sustinem normalitatea.

Sursa foto: google free pics

 

 

2 comentarii la “Sustin alaptarea oriunde si oricand

  1. M-am gandit zile in sir daca sa scriu sau nu, prietenele mele stiu ca sustin alaptarea, multe dintre fete au crezut ca am avut o mare poveste de succes, la cat de mult am sustinut in diferite grupuri, dar nu este asa si am evitat mult sa scriu pentru ca imi este greu, dar vreau sa particip, sa ajut, sa strig tare alaturi de tine Miruna, pentru ca este ceva ce merita sustinut, in ciuda ranilor mele.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *