Storytelling, artă sau manipulare?!

În perioada 31 octombrie – 4 noimebrie, la București are loc Festivalul Internațional de Arta Povestirii „Suntem povești”, organizat de Asociația Culturală Gradusart. Tema din acest an este Prietenia.

Conferința de presă a fost una cu totul deosebită, am ascultat vorbind povestitori internaționali, veniți pentru 5 zile la București, unde urmau să se întâlnească cu jurnaliști, scriitori de literatură pentru copii, artiști, elevi, profesori, pentru a povesti despre prietenie și importanța poveștilor, în arta storytelling.

A fost printre puținele dăți când am auzit pe cineva vorbind despre storytelling din punct de vedere al mesajului transmis, în general, se învață despre storytelling pentru componenta lui de marketing, de business, pentru puterea de a influența comportamente de cumpărare. Este tare plăcut să aflu că mai există și oameni care îl folosesc altfel.

Fiecare dintre invitați a avut câte o scurtă, dar intensă intervenție pe tema povestilor și a prieteniei, astfel:

 • Adriana Ene, director și organizator al Festivalului și președintele Asociației Culturale Gradusart, a definit prietenia ca fiind un suflet în doua trupuri!
 • Giorgiana Popan, director și organizator al Festivalului Internațional de Povești „Magia Cuvântului”, Arad, simte că din poveștile pentru copii, ale zilelor noastre, lipsește spiritul de sacrificiu, foarte important intr-o prietenie. Consideră că arta povestirii nu ar trebui să fie doar o tehnică prin care oamenii pot fi manipulați, ci ar trebui să fie adusă cu adevărat la rangul de artă, pe care îl merită.
 • John Mukeny Namai, din Kenya, povestitor profesionist de peste 8 ani, ne-a spus că storytellingul este ca o piatră prețioasă, pe care el o folosește pentru a dezvolta abilități de viață în rândul copiilor, pentru a oferi soluții la diverse situații problematice, iar în țara lui, auditoriul nu este unul pasiv, ci este parte din poveste, prin cântec, dans.
 • Alicia DongJoo Bang, din Coreea de Sud, este storyteller pentru copii preșcolari și școlari, din 2003, produce videouri online, este instructor în arta povestirii și cititului în public. Pentru ea, storytellingul este o forma de comunicare, de transmitere a unui mesaj, din inimă.
 • Jeff Gere, din Hawaii, este maestru păpușar și povestitor profesionist și a reușit să ne atragă pe toți într-un joculeț, cât se poate de amuzant și relaxant. Nu pot decât să îmi imaginez cât de bine se descurcă cu copiii, dacă a reușit să facă niște omeni în toată firea, să se strambe ca toate maimuțele 🙂
 • Anne Glover, din Canada, este povestitor profesionist, de nivel național și internașional, poveștile ei sunt susținute prin joaca cu niște sfori, care prind viață în mâinile ei, devenind personaje, obiecte, locuri. Copiii și adulții participanți la spectacolele ei, se joacă împreună cu sfoara și leagă noi prietenii. Călătorește în toată lumea și lucrează cu peste 45 000 de oameni anual.

Scriitorii de povești pentru copii, Sînziana Popescu și Petre Crăciun, au împărtășit cu noi bucuria de a-și auzi poveștile spuse mai departe de către povestitori, duse în locuri din lume, în care scriitori nu au prea des sau poate niciodată șansa de a ajunge.

Mi-ar fi plăcut să văd mai mulți bloggeri la eveniment, mai multă presă, înțeleg totuși că s-a anunțat un număr impresionant de vizitatori, pentru fiecare dintre zilele festivalului, inclusiv grupuri de copii, veniți din provincie, cu școlile, lucru tare îmbucurător.

Mai multe detalii găsiți aici și aici
Acest proiect este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ, de către Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Muncipiului București ARCUB.

Sursa foto: Asociația Gradusart

6 comentarii la “Storytelling, artă sau manipulare?!

  1. Merci Tudor, poti sa imi rapunzi si la partea cu bloggerii 🙂
   Oricum, a fost un eveniment in timpul zilei, multi bloggeri au job, pe viitor poate ne solicita organizatorii mai mult, mai din timp si reusim sa ii sustinem si noi mai mult, chiar si altfel decat cu prezenta.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *