Sunt bune tabletele pentru copii?!

tablete-pentru-copii

Chiar nu este o priveliste placuta sa ii vad pe copii jucandu-se pe tablete, pe telefoane sau stand la laptop. As prefera de 1000 de ori sa ii stiu activi, jucandu-se afara sau…citind carti :). Dar o sa ii vedeti si pe copiii mei facand aceste lucruri, de care ma feresc si care nu imi plac si stiu ca o sa vedeti multi alti copii facand lucrurile acestea, cand parintii chiar au nevoie de un moment de liniste, cand nu se pot angaja activ in activitati cu cei mici sau pur si simplu pentru ca asa considera ei ca este ok, ca este o noua metoda de invatare.

Dar oare poate tehnologia sa fie si de ajutor pentru copii, cu adevarat, nu doar pe post de babysitter?! Un raspuns scurt ar fi Da.

Copiii care nu comunica inca prin scris si citit, pot fi frustrati pentru ca nu isi pot exprima usor multitudinea de idei, acesta este un caz in care tehnologia poate fi de folos, mai ales pentru copiii care au anumite dificultati de comunicare.
Tehnologia precum apelurile video pe tableta/telefon/laptop, pot facilita interactiunea sociala si abilitatile de comunicare, ii pot ajuta pe copii sa arate celorlalti lucrurile de care ei sunt interesati si sa descrie pentru familie si prieteni acele aspecte care ii preocupa. In aceste interactiuni invata sa isi astepte randul, sa tina cont de interlocutor si sa explice ceva unei persoane care nu este de fata. Am constatat aceste progrese la ai mei, care initiau astfel de apeluri video catre tatal lor, cand era plecat, in timp, aceste interactiuni s-au perfectionat, au evoluat, ei au ajuns sa initieze conversatia, sa ii explice diverse chestii, cu lux de amanunt, sa fie atenti la acea conversatie si apoi sa faca o incheiere. Prin lucrurile pe care le impartaseau (in general poze, ei trimiteau de la diverse activitati, le trimitea si tatal lor din diverse momente), ei erau parte dintr-o experienta, in care puneau intrebari, isi imaginau, invatau.

Exemplul de mai sus este unul practic, des intalnit, la care nici nu ne gandim de fapt cand ne exprimam parerile negative despre interactiunea copiilor cu tehnologia. Dar hai sa ne gandim la alt exemplu, la diverse aplicatii, joculete folosite de catre copii, oare ele sunt bune la ceva?!
Profesorul Lydia Plowman zice ca sunt bune, ea a facut cercetari asupra modului in care copiii invata prin intermediul tehnologiei, puteti gasi intreg studiul aici, realizat in colaborare cu 2 universitati, o scoala si companii producatoare de emisiuni pentru copii.

Tabletele reprezinta niste device-uri usor de folosit de catre copii, care pot incorpora o serie de aplicatii cu care copii se pot distra, dar pot si invata, pot dezvolta noi abilitati.

Pentru ca cei mici sa beneficieze cu adevarat de tehnologie, sa fie o oportunitate de invatare, tehnologia nu trebuie sa le fie bona! Multe jocuri, aplicatii sau site-uri pot reprezenta o ocazie de invatare pentru copii, daca parintii le sunt alaturi si ii ghideaza in interactunea lor cu tehnologia. De cele mai multe ori este suficient sa va aratati interesati, sa puneti intrebari, sa ii incurajati, sa va bucurati de reusitele lor sau doar sa fiti acolo si sa ii ajutati sa depaseasca frustrarile cand este cazul. Asadar, copiii beneficiaza de interactiunea cu tehnologia, daca aceasta interactiune este una ghidata de catre parinti, iar acestia pot merge chiar mai departe si pot transforma diferite abilitati capate online de catre copii, in abilitati utile in viata reala (un exemplu ar putea fi sortarea pe diferite categorii). Se poate merge si mai departe si copiii pot fi implicati in diverse activitati zilnice online, pe care parintii de au de facut, de exemplu, cumparaturi online, verificat cum va fi vremea, baietii mei verifica zilnic vremea, asta da un sens, le dezvolta bagajul de cunostinte, invata sa caute, sa descopere.
Tehnologia evolueaza continuu si educatia incearca sa o urmeze, nu m-ar suprinde ca in viitor sa avem parte de mai multa educatie digitala in gadinite si scoli, lucru care, daca este facut cu cap, poate avea beneficii multe pentru copii. In UK, de exemplu, copiii cu varste incepand de la 5 ani, fac cursuri de programare si debugging, iar clasele virtuale incep sa aiba din ce in ce mai mult succes, mai cu seama pentru familiile care aleg homeschooling (scoala acasa) sau unschooling, o categorie in crestere, inclusiv in Romania.

Acum , dupa ce am vazut si cealalta fata a monedei, trebuie sa tinem totusi cont de faptul ca moderatia este cheia, in toate, nu doar in utilizarea tehnologiei de catre copii.

O mica recapitulare, cum va puteti ajuta copiii, in interactiunea lor cu tehnologia:

  • ajutati copilul sa gasesca o utilizare in lumea reala, a abilitatilor dobandite online (dupa ce au jucat un joc in care sortau obiecte online, va pot ajuta sa sortati hainele);
  • fiti alaturi de copii cand utilizeaza tehnologia, aratati interes, puneti intrebari, incurajati-i, faceti sugestii;
  • implicati copiii in diverse treburi pe care le aveti de facut online (cumparaturi, verificat vremea, cautat informatii pe diverse teme).

In urmatorul articol va spun la ce trebuie sa fim atenti cand alegem aplicatiile pentru tabletele copiilor.
Iar pana atunci, va invit sa mergeti la evenimentul organizat de Social Moms impreuna cu Salvati Copii, „Internetul si tehnologia. Cum sa le facem sigure si utile pentru copii”, mai multe detalii despre eveniment si formularul pentru inscriere, le gasiti aici, participarea este gratuita, iar locurile limitate.

Sursa foto: free Google foto

 

 

Save

Save

Un comentariu la “Sunt bune tabletele pentru copii?!

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *