O seară plină de povești

Eu și Dennis am spus DA Creativității la evenimentul organizat de Social Moms, săptămâna trecută, pe 10 noimebrie, intr-o locație centrală, la Teatrul Excelsior.
Seara a debutat cu punerea în scenă a 5 povești, scrise de copii și puse în scenă de 5 bloggeri faimoși (Ana Maria Mitruș, Ela Crăciun, Dan Cruceru, Anca Serea, Mihai Dragomirescu) care au avut-o alături pe actrița Ioana Ginghină. Copiii autori au dat dovadă de multă imaginație și creativitate, iar noi am plecat acasă cu o cărticică editată de Danonino, cu poveștile pe care le-am urmărit pe scenă, în felul ăsta, a aflat și Robert ce povești am văzut și auzit noi în sală.

A doua parte a serii a fost dedicată,atât copiilor, care puteau participa la diferite activități, susținute de Lucia de la Learning Hub sau de către cei de la Teatrul Ion Creangă, cât și părinților. Cum mă așteptam, Dennis a decis că este mai interesant să stea cu adulții, așa că a rămas cu mine în sală si le-am ascultat pe Otilia Mantelers si pe dr. Luiza Pîrvu.

la-povesti

Otilia Mantelers ne-a explicat care este rolul poveștilor, în dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor. Cum sunt ele cel mai puternic instrument prin care ființa umană organizează experiențele vieții și sunt folosite de peste 40 de mii de ani, ca metodă de comunicare.

Beneficiile poveștilor pentru copiilor:
– activează calități precum curajul, înțelepciunea, onestitatea- îi fac pe copii conștienți de rădăcinile lor
– dezvoltă abilitațile verbale și abilități de ascultare
– ajută la creșterea și dezvoltare memoriei
– copiii fac față mai ușor situațiilor dificile și sunt ajutați în vindecarea rănilor
– oferă cadrul propice învățării

Părinții evită să citească părțile negative din povești, dar acestea ar trebui împărtășite copiilor după o anumită vârstă, pentru că cei mici vor să vadă în povești și partea grotească a vieții, au nevoie să trăiască teama cu ajutorul poveștilor.
În momentul în care povestim sau ascultăm povești, cele doua emisfere ale creierului nostru se conectează, emisfera stângă, responsabilă cu logica, ne ajută să înțelegem sensul cuvintelor, emisfera dreaptă, responsabilă de partea emoțională, ne ajută să trăim povestea.

Rolul vindecător al poveștilor este dat de implicarea copilului în poveste, unde totul este posibil, iar creierul lui percepe ca și când s-ar întâmpla in realitate. Copilul poate controla deznodământul, iar asta îi dă curaj să aplice ce și-a imaginat.
Copiii cer să asculte de nenumărate ori aceeași poveste, pentru sentimentul de anticipație pe care îl ofera, sentiment care le induce siguranță, atunci când știi ce va urma, te simți mai în siguranță.

Dr. Luiza Pîrvu, specialist diabet, boli metabolice și nutriție, a venit cu o serie de sugestii de gustări sănătoase, susținute cu imagini foarte creative, unele chiar din arhiva proprie. Când aflii că și specialiștii au întâmpinat la un momentdat dificultăti legate de alimentația copiilor, parcă nu te mai simți așa obosit :). Dennis a aflat direct de la medic că nu este musai să mănânce pește, dacă lui nu îi place, că niciun aliment nu este obligatoriu să fie mâncat! Dar putem profita de curiozitatea înnăscută a copiilor și să le povestim, să le arătăm asemănări intre forma diferitelor alimente și forma unora dintre organele umane.

Dennis a plecat cu provizii de Danonino și, o dată ajuns acasă, a mărturisit că a fost cea mai tare zi!

Sursa foto: Social Moms

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *