Românii dau cadouri din obligație

Știu că jumătate dintre bloggeri au scris articole cu sugestii pentru cadourile de Crăciun, eu o să fiu un mic Grinch, nu doar că n-o să scriu un articol cu sugestii, dar o să vă cam spun ce se întâmplă cu cadourile alea și cât de fericiți sunt cei care le oferă.

Dintr-un studiu realizat de ING rezultă mai multe lucruri, cam neplăcute dacă mă opresc din goana după cadouri si stau să mă gândesc un pic, noroc cu Cleo, că altfel, iar mă lasam dusă de val, în dulcele stil românesc.

Românii sunt cei mai cheltuitori dintre europeni, când vine vorba despre cadourile de Sărbători, ei cheltuie in medie 110 euro! La prima vedere nu pare așa mult, nici nu știu cum aș împărți 100 de euro la câte am de cumparat, dar dacă ne gândim un pic și raportăm la venituri, este destul de mult, peste 30% din câștiguri, ceea ce ne face cheltuitorii number 1 ai Europei.
Se poate spune că suntem darnici, dacă ne-am opri aici ar fi chiar ok, din pacate, pe lângă faptul că suntem darnici, se pare că ne apucăm să cheltuim și banii pe care nu îi avem, 19% dintre români rămân datori după Sărbători, doar americanii sunt mai nesăbuiți decât noi. Ar putea fi și ăsta un mare semn de altruism și dărnicie, dar 53% se simt obligați să facă acele daruri. Iar un procent de 15% au primit un cadou neinspirat, care nu le-a placut.
Deși un procent de 69 % consideră că sărbătorile au devenit ceva mult prea comercial, românii sunt cei mai relaxați de Crăciun, în procent de 61% și au ca și rezoluție în noul an, managementul finanțelor, aproape ironic 🙂

 

Este un studiu comparativ, cu respondenți din 15 țări, 14 837 de oameni au participat, iar datele sunt despre anul 2015, dar planul românilor era să cheltuie și mai mult în 2016, găsiți aici toate informațiile despre acest studiu. Studiul despre (in)utilitatea cadourilor a fost făcut comparând 14 țări, îl găsiți aici.

Și ce face omul cu un cadou care nu îi place:
– 5% – îl înapoiază celui de la care l-au primit
– 5% – îl aruncă
– 9% – îl donează
– 11% – încearcă să îl returneze la magazin
– 14% – îl vând
– 25% – îl fac cadou altcuiva
– 53% – îl păstrează

O mică recapitulare, de Sărbători, românul cheltuie și banii pe care nu îi are, din obligație, pe cadouri neinspirate, pentru oameni pe care nu îi apeciază neapărat!!

Orice alt comentariu este de prisos, spun doar atât:
Moșule, dacă citești aici (și ai face bine să citești), eu îmi doresc o casetă metalică cu cremă și apă de față, de la Vicky (Idealia să fie), vezi că au la farmacia din clolț, nu căuta aiurea la alte farmacii, am fost eu și nu au :), iar cartea aia de John Bowlby (știi tu care, sper!!), este la Cărturești, în Băneasa. Să nu cumva să faci vreo comandă online, că abia la anu’ și la mulți ani mai văd cadoul.

Sursa foto principala: Pixabay

4 comentarii la “Românii dau cadouri din obligație

    1. Asa sper si eu, spre deosebire de alte tari, in Romania supermarketurile sunt inchise doar pe 25, nu cred ca murim de foame o zi, in plus, sunt multe restaurante deschise pe 25, deci orice ai face, nu mori de foame.

  1. Să știi că și-n Grecia e exact la fel! Nebunie în supermarketuri cu câteva zile înainte – oricum toate-s deschise până-n 24 la ora 18.00 și închise-s doar o zi, în 25 (anul trecut parcă fuseseră închise și-n 26). Dacă vezi coșurile oamenilor ai spune că se apropie sfârșitul lumii și-și fac toți provizii! Am trăit 8 ani acolo, acum sunt din nou aici și am impresia că-s în același loc. Valabila și povestea cadourilor – acolo oricum reducerile încep de-abia dupa 15 ianuarie tocmai din cauza goanei după cumpărături!

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *