Gata cu durerile de spate!

Anul trecut mergeam ținându-mă de șale, nu este nicio exagerare, aveam dureri crunte de spate, nu mă puteam odihni noaptea, mă dădeam cu greu jos din pat dimineața. Dar nici ziua nu era mai roz situația, când ai scolioză, cifoză și hiperlordoză, toate în același timp, când mușchii din jurul coloanei nu sunt suficient dezvoltați pentru a o susține, chiar și lucrurile simple devin dificil de făcut, până și mersul poate pune probleme. Am aceste probleme din tinerețe și am făcut de-a lungul timpului kinetoterapie (care mi s-a părut tare plictisitoare), electroterapie (greu suportabilă pentru mine) și masaj (greu de găsit o persoană competentă). Căutam altceva și, cum Universul lucrează, am citit articolul Anei, îl găsiți aici , iar pe la jumătatea lui noiembrie am mers la prima ședinta de Pilates Reformer, la Pilates Zen Studio.

Dacă vi se pare cumva că este o treabă ușoară, vă spun sincer că pentru mine, prima ședință, a fost cruntă. Pe lângă faptul că aveam durerile de spate, nici nu mai făcusem mișcare de câtiva ani, imi trosneau toate închieieturile, abia puteam să mă aplec să fac încălzirea. Gabi, antrenoarea, s-a uitat la mine și cred ca s-a speriat, efectiv nu puteam să îndrept spatele, pentru că mă durea foarte tare. Am plecat d-acolo mai mult târâș (exagerez puțin), nu cred că se aștepta să mai revin, am avut febră musculară câteva zile, deși începusem cu cele mai simple mișcări posibile. După o săptămână, nu doar că am revenit la antrenament, dar i-am spus că sunt decisă să îmi fac abonament de 8 ședințe, atât de convinsă am fost după prima ședință.

Eu sunt o fire sedentară, fără nicio înclinație către sport, de voie sau de nevoie, am mai încercat diverse, de la aerobic, la spinning, alergat pe bandă…totuși, aruncarea cu privirea a avut cel mai mare succes! Iar la Pilates Reformer, după o singură ședință, am decis să îmi iau angajamentul unui abonament de 8 ședințe, deloc neglijabil din punct de vedere financiar, în toiul iernii…oare ce-o fi fost în capul meu?! 🙂
Înainte să vă spun ce m-a convins, vă spun că am mers la fiecare ședință, n-am tras chiulul, la finalul abonamentului, mi-am făcut încă unul și am fost în cea mai bună  formă posibilă!

Ce m-a convins după prima ședintă:
– în primul rând, ședința este individuală, 1 la 1 cu instructorul și persoalizată; pentru mine a fost exact ce aveam nevoie, în afară de faptul că fac exact exercițiile de care am nevoie pentru problemele mele specifice, instructorul se asigură că le execut corect, pe fiecare. Gabi a stat în permanență lângă mine și mi-a corectat postura.
– se lucrează în ritmul respirației, așa că a trebuit să fiu foarte atentă și să respir corect, lucru foarte important pentru sănătatea noastră, ignorat în viața de zi cu zi.
– patul special pe care se fac exercițiile mi s-a părut genial, totul pare mai ușor cu el, dar nu este, lucrează mușchii în profunzime, din interior către exterior.
– atmosfera este absolut zen, de la felul în care este decorat studioul, până la muzica pe care se desfășoară antrenamentul, deși a fost greu, am plecat cumva relaxată. În timp ce făceam exercițiile pe patul reformer, eram cu ochii la candelabrele din tavan, care parcă mă duceau în alt loc și timp.
– deși mi s-a părut greu, exercițiile în sine au fost adaptate pentru mine, atât pentru problemele cu spatele, cât și pentru rezistența mea generală, nu m-a forțat în niciun fel, dar m-a scos un pic de zona de confort.
– am fost obosită, dar am avut o stare de bine, Gabi mi-a dat încredere că pot face ceva pentru spate, în ritmul meu, fără să se minuneze că n-am mai făcut niciun fel de mișcare de X ani.
– locația a fost și ea importantă, faptul că este în centru, aproape de o stație de metrou, pentru mine chiar a contat, am putut ajunge rapid, chiar și în miezul zilei, pe ploaie, zăpadă, nămeți.

Astăzi a fost ultima ședință, am făcut în jur de 17 ședințe în total și sunt bucuroasă, sunt mândră de mine, sunt recunoscătoare Gabrielei, care mi-a dat încredere și m-a susținut, m-a corectat, m-a încurajat și m-a provocat.

Ce beneficii mi-a adus Pilates Reformer:
– nu mai am dureri de spate!! este o chestie chiar wow, se simte! Dacă au fost momente când am simțit tensiune la spate, tendința n-a mai fost să mă corârjez, ci să fac un exercițiu de întindere a spatelui.
– postura mi s-a îmbunătățit vizibil (nu mă laud singură, au observat și cei din jur).
– toate exercițiile pe care le-am făcut, mi-au lucrat intens mușchii abdomenului, pe care îl simt mai ferm acum.
– mușchii coapselor și feselor sunt tonifiați și mult mai bine definiți.
– îmi coordonez mai bine mișcările și am un echilibru mai bun (am avut mereu probleme de echilibru și de coordonare).
– mi-a crescut capacitatea pulmonara.
– mi-a crescut forța musculară (în perioada asta, am reușit să particip la un miniprogram de spinning, de 4 ședințe, intens).
– am mai multă energie (parcă nu mai sunt nici așa urâcioasă cu ai casei 🙂 ).
– am plecat cu o serie de exerciții pe care le pot face acasă, la saltea, speciale pentru spatele meu, pe care promit că le voi face.

Pentru mine, Pilates Reformer a fost o mare descoperire, este exact ceea ce mi se potrivește, este sportul pe care l-aș continua cu cea mai mare plăcere și cu cele mai bune rezultate, din motive organizatorice, voi face o mică pauză, cu promisiunea solemnă, către mine însămi, de a relua cât mai repede antrenamentele. Mulțumeasc Pilates Zen Studio, ne revedem curând!

P.S. Modelele de la Victoria’s Secret și balerinele se antrenează la Pilates Reformer, se anunță vremuri bune pentru corpul meu 🙂

Sursa foto: Pilates Zen Studio

2 comentarii la “Gata cu durerile de spate!

  1. Si eu am probleme cu spatele, mai ales in anotimpul rece. In rest locuiesc la curte si ies afara la miscare. Mai ud niste flori mai ingrijesc curtea si pot sa spun ca ma simt mai bine dupa ceva miscare.

    1. In mod clar, orice tip de miscare este benefic pentru organism, din pacate, nefiind o fire prea sportiva, cu job de birou…miscarea mea a fost 0 un timp indelungat, asa ca durerile erau destul de puternice, muschii din jurul coloanei fiind foarte slabiti. Exercitiile speciale m-ai ajutat foarte mult, acum incerc sa mentin rezultatele obtinute.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *