Vino la școală, că îl omoară în bătaie! Pentru astfel de cazuri avem nevoie de o lege anti-bullying

Este mesajul pe care l-a primit o mamă din România. O mamă al cărui copil a fost victima bullying-ului mai bine de 2 ani. Un copil sfios, de-o vârstă cu ai mei, care a intrat în clasa pregătitoare cu încredere și speranțe, ca orice micuț, fără să își imagineze că va fi coșmarul vieții lui. De atunci au trecut peste 2 ani, iar el a fost bătut, cu bestialitate, în curtea școlii, mama fiind sunată (de către fiul cel mare) să ajungă de urgență, că îi este omorât fratele. A ajuns la spital cu nasul spart, a primit îngrijiri medicale și s-a întors în colectivitate.
Au urmat multe agresiuni fizice și psihice, nu voi da mai multe detalii pentru a proteja idenitatea victimei, fiind ușor de recunoscut de către toți cei implicați, activ sau pasiv.

Acest copil a fost supus unui tratament inuman, mai bine de 2 ani, eu am discutat cu mama timp de 1 ora la telefon și mi-a fost greu, am închis telefonul cu un nod în gât și mi-am îmbrățișat copiii. Este oribil să nu îți poți ajuta copilul, am trecut printr-o situație de bullying cu Robert și efectiv nu știam ce să fac, așa că am empatizat cu această mamă, până la lacrimi, deși cazul lor a fost un adevărat coșmar, incomparabil cu situația noastră.

Pe scurt, un copil de 6 ani, este victimă bătăilor și altor abuzuri fizice și psihice, într-o școală bună din România, ajunge la spital. Poliția, profesorii, direcțiunea școlii, părinții proprii, ceilalți părinți, colegii, fratele…nimeni nu îl poate proteja și suferă așa timp de 2 ani! Pentru că nu există cadru legal, pentru că nu există interes, umanitate, pentru că părinții nu au pârghiile legale prin care să acționeze și să îl protejeze.

V-am spus această poveste de coșmar, pe scurt, pentru a înțelege de ce este atâta nevoie de o lege anti-bullying. Pentru că, dincolo de mici neînțelegeri care apar între copii, există cazuri cu adevărat dramatice, cum este acesta, în care se poate întâmpla orice și nimeni nu intervine, să ajute victima. Să îl ajute chiar și pe agresor, pentru că un copil care face așa ceva altui copil, cu siguranță are nevoie de ajutor.

Asociaţia Părinţilor Isteţi şi Itsy Bitsy au demarat în 2017 o campanie de prevenire a bullying-ului, iar săptămâna acesta a avut loc la Parlament o nouă dezbatere la care au participat peste 40 de reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, ONG-urilor, psihologi şi experţi în gestionarea fenomenului de bullying.
Întâlnirea a fost organizată de către deputaţii Andrei Pop şi Petre Florin Manole, Asociaţia Părinţilor Isteţi, Itsy Bitsy FM, cu sprijinul Point Public Affairs şi GMP PR.
La finalul întâlnirii, autorităţile şi societatea civilă au stabilit următoarele acţiuni menite să conducă la prevenirea şi combaterea fenomenului de bullying în şcoli şi în societate:

– Definirea conceptului de “bullying”, în vederea creării unui cadru unitar de înţelegere a fenomenului,
în baza căruia să poată fi dezvoltat un text legislativ corect şi eficient, în combaterea şi prevenirea
fenomenului de bullying în toate formele sale, atât din punctul de vedere al formelor de manifestare,
cât şi al contextelor în care se manifestă;
– Definirea rolului tuturor participanţilor la bullying, inclusiv a martorilor – şi includerea lor în cadrul
legislativ;
– Conştientizarea fenomenului în societate, la nivelul tuturor stakeholderilor;
– Organizarea/înfiinţarea unui centru de raportare şi monitorizare a tuturor cazurilor de bullying,
conform definiţiei. Stabilirea modului de organizare şi funcţionare a acestei instituţii;
– Comunicarea, revizuirea şi îmbunătăţirea (acolo unde este cazul) legislaţiei deja existente, care
reglementează violenţa asupra copiilor, hărţuirea, dreptul la demnitate;
– Identificarea unor soluţii legislative de optimizare a activităţii consilierilor şcolari prin normarea
posturilor acestora de la 800 la 400 de copii;
– Crearea unui program naţional de prevenire şi conştientizare a fenomenului de bullying în România;
– Implicarea copiilor în analiza şi definirea termenului de bullying şi prezenţa lor în dezbaterea despre
stoparea fenomenului de bullying în România;
– Implicarea mediului universitar în dezbaterea despre stoparea fenomenului de bullying în România.

Conform raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), nivel european, România se situează pe locul 3 la bullying în clasamentul celor 42 de ţări, participante la studiu.
Din studiul naţional efectuat de Salvaţi Copiii în anul 2016 reiese că:

 •  1 din 4 copii era umilit în mod repetat la şcoală, în faţa colegilor;
 • 1 din 6 copii era bătut în mod repetat;
 • 1 din 5 copii umilea în mod repetat un alt copil la şcoală;
 •  în mod repetat, în şcoală, 3 din 10 copii erau excluşi din grupul de colegi;
 • 7 din 10 copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar.

Nu sunt doar niște cifre înșirate pe o hârtie, sunt copii în carne și oase, cu suflet, care suferă, fizic și psihic, unul dintre ei a fost copilașul din povestea mea, din fericire, el este în siguranță acum. Din păcate, a durat foarte mult până ca el să poată merge la școală fără frica abuzurilor, să poată sta cu copiii în pauze și nu lângă un adult supraveghetor, să poată merge la baie în timpul zilei și să nu fie obligat să se țină până ajunge acasă.

Există oameni și organizații care se implică, fenomenul ia amploare, dar și acțiunile de contracarare, am încredere că această campanie a Itsy Bitsy se va finaliza cu o lege anti-bullying.

Sursa foto: Pixabay

7 comentarii la “Vino la școală, că îl omoară în bătaie! Pentru astfel de cazuri avem nevoie de o lege anti-bullying

 1. Este vorba despre educatia pe care o primesc in familie. Sunt parinti care ii invata pe copii sa se bata de cind sunt mici . Am vazut asta in parc. Indiferent care ar fi legea, atita timp cit nu exista pedepse foarte aspre pentru aceste scursuri ale societatii, nu iti ramine decit sa te aperi singur prin diferite metode. Mai intii ar fi bine sa-l inveti pe copil sa nu ii fie teama sa-ti spuna atunci cind este agresat de astfel de scursuri.
  Apoi, tu parintele sa iei ,,masuri”(sunt multe metode) pentru siguranta vietii copilului tau, sa nu lasi lucrurile sa avanseze. Au fost cazuri cind parintii nu au intervenit la timp, chiar daca stiau ( din motive delasatoare) si lucrurile au devenit foarte grave cu batai pina la coma. Sincera sa fiu, (si poate sa ma judece oricine) daca ar fi vorba sa fie agresat copilul meu, intervin si il apar cu orice pret.

  1. Lucrurile nu sunt atat de simple, este nevoie de reglementare, ca parinte al victimei, nu te poti duce sa iei la bataie agresorul sau sa te bati cu parintii lui, desi sunt si cazuri din astea. Este nevoie de eforturi pe mai multe directii, de aceea este necesara o lege.

   1. Cineva sa ma opreasca/
    Numa sa’ndrazneasca!
    In clasa (clasa 1) baiatului nostru cel mare era un golanas din asta care ii chinuia pe cei mai plapanzi , inclusiv pe al nostru.
    A venit tatal unui baiat, pompier d’ala fara frica de Doamna cu Coasa si i-a zis lu’ golanasu:
    – Bah daca mai bati pre vreunul, vin peste tine in casa (nu clasa) de te bat pe tine, pe ma-ta, tac-tu, bunica-ta, cine oti mai fi! Si pe caine ti-l gatesc si-l mananc in fata ta!
    Brusc s-a facut liniste in clasa, nu mai bate ala pe nimeni.
    Legea e impotenta in cazurile astea

    1. Hmm, nu cred ca legea junglei este solutia. Exista si cazuri de oameni care au omorat alti copii pentru ca il suparasera pe al lor. Vieti distruse si nimic altceva.
     Domnul care a facut acea scena in clasa, trebuia reclamat de la directiune, pana la politie. Nu cred in astfel de rezolvari.

     1. Atunci succes la postari suparate pe bloguri si feisbuciuc!
      Cu reclamatia la invatatoare si directioune nu s-a rezolvat nimic, ni se tot spunea ca nu au ce sa-i faca.
      Domnul acela a rezolvat problema!
      Cum legea era impotenta cand copilul era violent, s-a dovedit impotenta si impotriva parintelui.
      Nu crezi in astfel de rezolvari? Nici eu, dar cateodata sunt singura solutie.

     2. Problema cu astfel de abordari este ca poate degenera foarte usor situatia si se ajunge la situatii grave, cand intervine un adult si raportul de forte este absolut inegal. Nu am cum sa fiu de acord cu o astfel de abordare, in care un adult terorizeaza un copil, orice ar fi facut acel copil. Este nevoie de o lege clara, cu reglementari, cu solutii.
      Copilul care este agresor are si el nevoie de ajutor, nu il luam la omor pentru ca l-a batut e al nostru.

 2. Indiferent ce lege ar fi , stim cu totii cum se aplica legile la noi in tara. Degeaba aplici legea dupa un drum lung si anevoios plin de birocratie, si copilul zace prin cine stie ce spital, maltratat de niste indivizi bolnavi mintal care nu mai pot fi recuperati prin nici o lege. Eu sunt un om pasnic, care nu deranjeaza pe nimeni, dar fereasca Dumnezeu sa fie agresat copilul meu, ca devin hiena cu orice risc sa-mi apar copilul.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *