Jurnaliști pentru o seară la Opera Comică pentru Copii

 Duminică am mers la Opera Comică pentru Copii, în formulă completă. A fost premierea spectacolului de balet Spărgătorul de Nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski.
De data aceasta, invitația n-am mai primit-o eu, ci băieții, ei ne-au scos din casă și am mers ca și insoțitori ai micilor jurnaliști. Aceasta a fost ce-a de-a doua ediție a proiectului Micii Jurnaliști la Opera Comică pentru Copii.
Amandoi au fost extrem de încântați să primească o invitație cu numele lor, să meargă la un eveniment în calitate de jurnaliști culturali și apoi să scrie un articol, asa cum fac eu de obicei. Invitația zicea așa:

invitatie-micii-jurnalisti

I-am simțit puțin emoționați, mă întrebau ce trebuie să facă în afară de a privi spectacolul, cum o să fie, dacă le pune cineva întrebări. Le-am explicat că trebuie să facă ceea ce fac și eu la evenimente, să vorbească cu ceilalți jurnaliști, să fie atenți la spectacol, să își noteze idei/întrebări care le vin în minte în timpul spectacolului, apoi vor merge într-un tur ghidat prin culisele operei, vor merge pe scenă, vor cunoaște artiștii și vor participa la o conferință de presă, unde vor putea pune întrebări.

Imediat cum am ajuns la Opera, au primit legitimatiile cu poza si numele lor, agenda personalizată și pix, au fost absolut fascinați de faptul că sunt acolo pozele lor, nu înțelegeau cum au ajuns acolo. Așa au înteles ce este cu toate legitimațiile cu care vin eu acasă de la evenimente, cu agendele și pixurile :), m-au întrebat de vreo 3 ori (fiecare), dacă au voie să ia acasă tot ce au primit.

Legitimatii mici jurnalisti
Au fost 12 jurnaliști, cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, toți și-au luat rolul foarte în serios, au făcut poze de grup, au luat notițe în timpul spectacolului și au pus muuulte întrebări la conferința de presă organizată special pentru ei.

micii_jurnalisti_02

La întrebările copiilor au răspuns trei dintre artiștii spectacolului Spărgătorul de Nuci, Theodora Munteannu (Clara), Levi Szasz (Piticul) și Cătălin Caracaș – Coordonator Departament Balet.
Robert și-a notat vreo 10 întrebări în timpul spectacolului, n-a fost deloc ușor, era semi întuneric, scria de mână, i-a luat ceva timp, dar el era foarte bucuros, l-am văzut numai cu mâna pe sus la conferință.
micii_jurnalisti_20

Dacă la conferința de presă au aflat că, de cele mai multe ori, actrița principală, din rolul Clarei, nu mănâncă în ziua spectacolului, Piticul n-a fost foarte generos cu informațiile despre anumite trucuri pe care le-a făcut, de care Robert era foarte interesat, în culise, pe scenă, au aflat mai multe secrete, de exemplu: nu se spune dreapta și stânga, ci se cheamă grădină și curte, iar cortina este numită pantalon. Apoi au făcut poze, direct pe scenă, cu câteva dintre balerine.
micii_jurnalisti_18

Pentru ei a fost primul spectacol de balet la care au asistat, a durat o ora si aproximativ 20 de minute. Pentru Dennis a fost un pic cam mult pentru o primă experiență, dar lui Robert i-a plăcut foarte tare, nici nu și-a dat seama când a trecut timpul, avea o sumedenie de întrebări, era fascinat de poveste, decor, dans. Acum este lângă mine și îmi spune că i-a plăcut tot și n-ar schimba nimic, sinceră să fiu, mă așteptam să spună că i-ar fi plăcut să fi fost mai scurt. Consideră că baletul este foarte frumos și i se pare și foarte greu, i-a întrebat pe artiști cum reușeau să danseze toți la fel, să se coordoneze și a înteles că este foarte multă muncă în spatele unui spectacol. A fost foarte serios și i-a plăcut rolul de jurnalist, la fel de mult ca și spectacolul.

Dar și nouă, adulților, ne-a placut foarte mult experiența. Încă din hol intri în atmosfera spectacolului, decorul este amenajat cu butaforie specifică, așadar, era un minunat decor de iarnă, exact ca în poveste, cu brazi, zăpadă. În sală, copiii au primit perne înălțătoare, în anumite momente, legate de scene din spectacol, pe pereți au fost proiectați fulgi mari de nea, care cădeau, decorurile de pe scenă au fost speciale, copiii au avut ocazia să descopere jucăriile din alte vremuri.

Vă recomand să mergeți la Opera Comică pentru Copii, au dat dovadă de foarte mult profesionalism și bună organizare, mai multe detalii despre Spărgătorul de nuci, găsiți aici, noi vom repeta cu siguranță experiența. Pe lângă spectacole, copiii sunt așteptați zilnic la Patinoarul Copiilor, amenajat în curte, iar dacă doriți să faceți o bucurie și copiilor defavorizați, puteți dona o jucărie în cadrul campaniei J.O.C. (Jucăriile Operei Comice).

Programul Micii Jurnaliști continua până în 2017, urmează musicalul “Micuța Dorothy” și baletul contemporan “Pinocchio”. Mi se pare o idee genială, le trezește copiilor interesul pentru spectacole, cultură, ei au povestit mai departe prietenilor și colegilor unde au fost și ce spectacol au văzut.
Mulțumim Opera Comică pentru Copii, Dennis și Robert își vor aminti mult timp această experiență!

Save

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *