Sunteți însărcinată, luați loc!

Două bloggerițe inimoase, că așa sunt bloggerițele mame, pe care le cunosc eu, Sofia si Adina, au inițiat un proiect tare util, atât la noi, cât și prin alte părți, „Manifest pentru normalitate – Luati loc!”, așa l-au numit ele și mi se pare foarte inspirat numele.

Proiectul iși propune să atragă atenția publicului către oferirea locului femeilor însărcinate, în mijloacele de transport în comun. Știți ce m-a întrebat soțul meu, dar de ce trebuie să scrieți despre asta, nu e de la sine înteles??!! Eheee bărbate, bag seamă că nici însărcinat n-ai fost, nici cu transportul în comun nu prea mergi! Tocmai acesta este scopul proiectului, oferirea locului unei femei însărcinate, să devină un gest normal, firesc. Încă nu este, din nefericire, dar ne propunem să schimăm asta, cu pași mărunți, așa ca o gravidă, o să aducem o rază de speranță, de bunătate, empatie.

Nu a pus-o nimeni pe femeie să rămână însărcinată, nu o pune nimeni să meargă cu autobuzul, nu își imaginează că ceilalți vin de la distracție, știe și ea că toată lumea este obosită, a lucrat și ea zi lumină (poate încă mai lucrează), știe că după o zi de muncă nu ai chef să te ridici de pe locul ăla nici pentru mama ta, nu pretinde că sarcina este o boală, nu se urcă în metrou cu dorința sinistră de a-i chinui pe ceilalți călători și de a-i ține în picioare…Sunt doar câteva răspunsuri la întrebările retorice pe care și le pun unii oameni, când încearcă să își justifice nepăsarea.
Este adevărat, sarcina nu este o boală, există gravide care aleargă la maratoane, fac escalada sau…lupte greco-romane până în ultima zi de sarcină.  Cu toate astea, în perioada sarcinii, organismul are totuși o stare diferită, iar majoritatea gravidelor întâmpină dificultăti, mai ales în lunile avansate de sarcină, în a sta mult timp în picioare, în a-și tine echilibrul intr-un vehicul în miscare (între noi fie vorba, nici dacă nu esti gravidă nu e chiar ușor), în a parcurge distanțe lungi pe jos…
De multe ori, fără să fiu gravidă (bag mâna în foc), mă ia cu rău în mijloacele de transport în comun, de la lipsa aerului, căldură, înghesuială, mirosuri puternice, pentru o femeie însărcinată este de două ori mai rău, iar simplul gest de a-i oferi locul, poate face diferența.

Poate o să spuneți că există locuri speciale și ar trebui să meargă acolo, să nu mai atârne cu ochii umezi lângă voi, că nu aveți nicio obligație! Aveți dreptate! Există niște locuri speciale pentru anumite categorii de călători, dar, vedeți voi, de cele mai multe ori, sunt ocupate, de oameni care ar putea sta și în picioare. Poate unii s-ar ridica dacă ar vedea-o pe ea venind, poate nu! Acolo, ea ar avea dreptul să ceară, tare, un loc și să se sesizeze pe cineva dacă nu îl primește, dar nu despre asta este vorba, ci despre omenie!
Dacă ești sănătos, nu te simți rău și vezi o femeie însarcinată (chiar și un pic însărcinată 🙂 ), oferă-i locul! O să îi faci o bucurie, te asigur! O să te bucuri și tu de bucuria ei, oricât de obosit ai fi, un gest frumos parcă schimbă și aerul din jur.

Nu doar la noi este nevoie de proiectul asta, eu am asistat la o scenă de nepăsare în metrou/tren (nu mai țin minte exact), în Belgia. M-am urcat și deja era plin, niciun loc liber și se aglomera cu fiecare minut care trecea, am așteptat aproximativ 10 minute, iar când a plecat era plin ochi, puteai să știi și ce a mâncat la prânz cel de lângă tine, nu doar ce parfum poartă. În toată marea de oameni, era și o tânără gravidă, foarte gravidă, care abia se ținea de bară, de căzut nu avea unde să cadă, eram om lângă om, dar nici bine nu îi era. Eu am avut de mers multe stații, spre 10, ea a rezistat cu stoicism vreo 5 stații (lungi), în timpul ăsta, nimeni nu i-a oferit locul, s-au eliberat locuri în jur și s-au așezat alții care erau mai aproape…la un momendat s-a eliberat scaunul din fața mea (ea era în diagonală, în spatele meu), m-am așezat, că altfel se găsea vreun/vreo obosită să îl ocupe, apoi i-am făcut semn să vină. A venit și s-a așezat, mi-a zâmbit și a părut așa bucuroasă, chiar cred că avea nevoie de locul ăla.
Eram și eu obosită după o zi lungă de muncă, o vizită pe la niște obiective turistice (deh!), nemancată, cocoțată pe niște stilleto, ce să vezi, n-am leșinat stând în picioare, după ce am coborât mi-am scos pantofii și am ajuns acasă obosită și bucuroasă pentru acel zâmbet sincer pe care îl primisem.

Vă las un filmuleț spre descrețirea frunților:

Acest articol face parte din campania de educare a spiritului civic: #LuatiLoc, e un #Bebeinburtica. Voi reveni cu informații despre acest proiect, până atunci, nu uitați, oferiți locul! Face diferența!

4 comentarii la “Sunteți însărcinată, luați loc!

  1. Îmi place să mă uit la cei din jur când o am pe Isabella în marsupiu. Reacțiile lor sunt uimitoare când o observă. Apoi se uită la mine, îmi zâmbesc și-mi dau prioritate.

    E drept că unii nu observă. Dar nu-i bai. Sunt prinși în gândurile lor, care le țin ochii captivi în trecut sau viitor, orbindu-i în prezent.
    E firesc să fie și așa. Iar dacă ne e greu cu bebe, putem să-i atingem ușor și să le deschidem ochii. Sigur s-ar bucura să ne vadă.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *