Dacă eu sunt bine, toată familia e bine! Concurs

La scurt timp după ce ne-am cunoscut, m-am mutat cu el și a fost bine și frumos tare, că nah, ne iubeam și nu avea sens să pierdem timpul prin trafic.
La (foarte) scurt timp a venit primul copil și iar a fost cu bucurie, apoi au venit nopțile nedormite, bolile, greutățile, oboseala, ceruturile din orice, chiar și din nimic. Și n-a mai fost așa bine!

A devenit greu, fiecare zi era o provocare pentru mine, era o luptă continuă, mă luptam cu mine să rezist, să fac bine, să fiu o mamă bună, mă luptam cu copilul să mănânce, să fie așa cum scria în cărți, mă luptam cu soțul (când ajungea seara acasă). Încet, încet viața de venit un câmp de luptă, iar eu un fel de Don Quijote, nici măcar Dulcineea.

Ne-a mutat la casa noastră și ne-am certat și de la becurile cumpărate și mi se părea incredibil că, în casa mea, nu pot să decid ce lustră să îmi agăț desupra capului, probabil și soțului i se părea la fel. Îmi doream un candelabru, cei de la care am cumparat casa aveau unul și cred ca mai mult candelabrul ăla m-a convins să cumpăr casa, doar că oamenii și-au luat lustra cu ei. Apoi am cumpărat niște lustre (decente, am zis eu) de la Ikea, care zac și în zilele noastre in cutiile originale.
Am cugetat puțin și mi-am zis că sunt totuși o femeie cu care te poți întelege, soțul meu (probabil) a avut aceeași revelație și…a rezultat un candelabru. Cine ne-a vizitat știe însă că nu avem un candelabru în sufragerie :))) și, după 7 ani de locuit acolo, avem o lustră de la Ikea în ambalajul original.

Este o poveste amuzantă, am ajuns cumva la un numitor comun, însă nu a fost fără compromisuri și fără frustări ulterioare. Faci azi un compromis, lași mâine de la tine, accepți un bec care nu era prima ta alegere și, după multe astfel de momente, inerente de altfel, ajungi să te întrebi ce se întamplă, cine ești tu și ce îți dorești?! Ce faci pentru tine cu adevărat și ce faci pentru ceilalți, ca să le fie lor bine, ca să nu iasă discuții, ca să vă fie bine?! Unde sunt eu în toată povestea noastră?

Am crescut într-o cultură care ne-a învățat să dăm totul în cuplu, în familie, să facem compromisuri, să ne sacrificăm, ca să le fie bine celor dragi, să fie armonie. Dar cum facem totuși să nu ne pierdem pe noi, să nu ajungem niște persoane frustrate și acre, care și-au pierdut nu doar feminitatea și cheful de viață, dar și-au pierdut chiar și identitatea și nu mai știu cine sunt, decât în raport cu cei dragi!

Dacă lucrurile se pot gestiona oarecum mai ușor în doi, când apar copiii e un fel de joc de noroc. După ce că nu dormi toată noaptea, este de ajuns să miște un pahar de la locul lui sau să întârzie 10 minute de la muncă (când tu îl aștepți ca pe pâinea caldă) și se dezlănțuie Jihadul.

Vestea bună este că există speranță și putem beneficia de ajutor în această călătorie minunată și grea, astfel încât să trăim împreună, fericiți, până la adânci bătrâneți. Evenimentul „Fii bine cu tine”, organizat de de Institutul pentru Studiul și Tratarea Traumei (ISTT), în parteneriat cu Editura TREI, vine în sprijinul nostru cu 3 zile de prelegeri despre relația de cuplu, transformările și obstacolele pe care le poate întâmpina aceasta.

Programul evenimentului:

Ziua 1 – 25 septembrie 

Partea și întregul: unde sunt Eu în Noi? 
Ana Maria Mintici, consilier psihologic/psihoterapeut/psiholog clinician
practicant autonom

Ziua 2 – 26 septembrie

Tu și cuplul – cum să dai „totul în relație (fără să
te pierzi pe tine)
Anamaria Draguta,
psihoterapeut practicant sub supervizare

Ziua 3 – 28 septembrie

Lacrimi de bucurie printre nopti de nesomn – viața de cuplu după
apariția copilului.
Ana-Maria Nastase, consilier psihologic/psihoterapeut/psiholog clinician
practicant autonom

Înscrieri eveniment: aici

Concurs

Eu am beneficiat de ajutor la momentul potrivit și acum trăiesc bine merci fără candelabru (pe care l-am dat cadou între timp, de bună voie) și îmi doresc să bucur 3 cititoare/cititori care vor să participe la eveniment.

Tot ce trebuie să faceți este să comentați la acest articol, aici pe blog și să îmi spuneți de ce doriți să mergeți, iar eu voi alege 3 răspunsuri.
Fiecare dintre cei 3 cititori aleși va primi o invitație pentru una dintre cele 3 zile ale evenimentului.

Nu este obligatoriu, dar m-aș bucura dacă ați da Share acestui articol, să ajungă la cât mai multe cupluri care au nevoie de puțin ghidaj.


Despre ISTT
Institutul pentru Strudiul și Tratatrea Traumei (ISTT) este o asociație profesională non-profit
care oferă ajutor psihologic prin aportul voluntar al specialiștilor săi, tuturor celor care au
nevoie. ISTT oferă consiliere psihologică, evaluare, psihoterapie – individual, în cuplu, dar și
pentru familie. Din 2010 până în prezent, peste 400 de persoane au primit gratuit suport
psihologic din partea ISTT pentru ameliorarea efectelor negative ale experienţelor
traumatizante trăite. ISTT promovează cunoștinţele despre traumele psihice și susține
cursuri de formare continuă referitoare la psihotraumatologie pentru psihologi, medici,
cadre didactice.

L.E.: câștigătoarele sunt: Cristina, Florina si Raluca

În cazul, nefericit, în care intervine ceva neprevăzut și una dintre ele nu poate ajunge, o să alegem alt(ă) cititoare

13 comentarii la “Dacă eu sunt bine, toată familia e bine! Concurs

  1. Sunt subiecete foarte intetesante, mereu de actualitate. Imi doresc sa particip pentru a-mi imbogati experienta si poate imi gasesc raspunsuri la unele intrebari 🙂

  2. Eu am trei copii și deși ne străduim sa avem timp și pentru noi nu prea reușim. Din cauza asta apar ceruri și discuții destul de des. Cred ca acest eveniment ar putea sa mă ajute, dacă nu cu sfaturi utile măcar cu faptul ca ar însemna pentru mine o ieșire din rutină. Mulțumesc!

  3. Buna Roxana!
    Eu as vrea sa particip pentru ca ma simt in deriva. Nu mai stiu drumul. Da, am doi copii frumosi, da, am renuntat de buna voie la job pentru ca ni m-am putut impaca cu ideea de bona (pentru mine o persoana straina), da, nu am pierdut nici o clipa din evolutia lor, dar eu ca femeie m-am anulat. M-am scufundat, am ascuns regretele adanc de tot, pentru ca e mai usor sa regreti ca ai facut decat ca nu ai facut. Si oricum, ce as fi putut sa fac altfel? Nimic, nu erau alte solutii. Nu e lauda, pur si simplu constat acum, ca si atunci, ca nu exista alta solutie decat ca eu sa renunt si sa fiu acasa cu ei. Doar ca am obosit. Iar cu el, tatal, evit cat pot certurile. Pentru ca nu mai am energie. Acum zilele trec gandindu-ma ce as putea sa fac pentru mine? Nu stiu cat ai inteles, cat a fost ceata in tot ce am scris. In timp ce scriam imi puneam problema daca am cu cine sa las copiii pentru a participa la cele trei zile 🙂
    Toate cele bune,
    Cristina

  4. Foarte tare inițiativa, mai ales pentru cuplurile care au probleme. Dar cred că majoritatea se rușinează încă de niște situații care sunt normale, până la urmă. Sper, totuși, să fie din ce în ce mai umplute sălile la astfel de evenimente pentru că ar putea salva multe relații.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *