In cazul diareei, nu se recomanda regim alimentar!

Vă invitam acum două săptamâni la evenimentul organizat de Social Moms, Cum creștem copii sănătoși, sper ca ați fost printre cei 180 de părinți prezenți în sală sau printre cei 11.450 care au urmărit live, vă las mai jos un scurt rezumat pentru a avea mereu la îndemână informațiile, in caz de nevoie.

Dr. Luminița Alexandrescu, medic primar medicină generală, medic de familie, a vorbit despre:
răceală – are origine viarală și nu se tratează cu antibiotic, este necesară hidratarea, alimentație ușoara și (dacă e musai, zic eu) medicație care să amelioreze simptomele; între 2 și 5 ani există o „groapă imunitară” cauzată de dezechilibrul dintre capacitatea limitată de răspuns a organismului copilului si multitudinea de microbi cu care vine in contact.
gripă – este o formă particulară de viroză, care apare din cauza infectării cu virusuri gripaleFebra nu este o boală, ci un mecanism natural ce stimuleză organismul să se apere, in timpul episoadelor de febră, este posibil să apară deshidratarea, de aceea este important să tinem copiii îmbrăcați foarte lejer.

Dr. Valeria Herdea (Medic Specialist Pediatru Președinte Asociația Romana pentru Educatie Pediatrică in Medicină de Familie), a vorbit despre îngrijirea pielii bebelușilor si s-a adresat și taților, subliniind importanța rolului lor în îngrijirea celor mici.

Dermatita de scutec este una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite la sugari, dintre cauze făcând parte:
– capacitatea scăzută a tegumentului nou născutului de a scădea temperatura corpului prin transpirație
– bariera cutanată nu este suficient dezvoltată, iar agenții iritanți penetrează mult mai ușor
– frecarea dintre piele si scutec.
Pielea, fiind cel mai mare organ al corpului, este și bariera împotriva infecțiilor, de aceea este important avem grijă de ea. Dr. Heredea recomandă să avem încredere in sfatul pediatrului și să folosim produse speciale pentru îngrijirea pielii bebelușilor.Dr. Angelica Visan  (Medic Specialist Boli Infectioase Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Balș) a vorbit despre numeroasele boli ale copilăriei (rujeola, rubeola, scarlatină, varicelă, tuse convulsivă, oreion, difterie, poliomielită) și a subliniat faptul că acestea se pot manifesta mai grav la adulți. Despre cum a fost la noi varicela, am povestit aici.
Dr. Irina Costache (Medic Specialist Pediatru, blogger) a vorbit despre durerile de burtă, care pot fi un „hău fără fund”, pentru că pot avea foarte multe cauze. Principalele subiecte abordate au fost:
– gastroenterocolita
– constipația – se recomandă schimbarea alimentației cu una bogata in fibre și lichide, in cazuri deosebite, laxative
– diareea – nu se recomanda regim alimentar, ci continuarea alimentației normale, diareea va continua până la eliminarea infecției.
Este cazul să ne îngrijorăm dacă febra ridicată nu scade la antitermice, copilul are dureri mari, este apatic, somnolent, nu urinează, are abdomenul sensibil la palpare.
Mihaela Pînzaru, reprezentant Ceys, a subliniat importanța unui mediu înconjurator igienizat pentru bebeluș.

Pentru mine este foarte interesant să aud un medic care sustine faptul că diareea trebuie lasata să se manifeste, pană la eliminarea infecției, este pentru prima dată când aud un medic alopat încurajând continuarea alimentației normale, fără a ne da peste cap cu zeamă de orez și medicamente de sinteză, ca să oprim diareea.
Iată câte noutăți puteți afla de la evenimentele Social Moms!

4 comentarii la “In cazul diareei, nu se recomanda regim alimentar!

  1. problema la diaree e ca poate avea mai multe cauze: infectioasa (aici lasat corpul sa elimine) dar si indigestie ( un aliment nou pe care corpul nu il digera), si simptomele sunt la fel: varsat si diaree. Ni s-a intamplat la schimbatul tarii si alimentele de la gradi si de la cantina … erau gatite ciudat. Nu aveam febra nici eu nici fata, mergeam la toaleta 1- 2- 3 ori ( eu si cu ligheanul in brate), iar regimul alimentar ne calma ( supe de legume). Fata vomita rar. Sotul care manca acasa, romaneste, nu avea nimic.

    1. Eu zic ca si la indigestie e bine de lasat sa iasa, ca daca nu e digerabil de ce sa tinem in interior? Am trecut prin asta chiar acum in weekend, am bagat multe afine, ceai, menta sa imi ia greata, o noapte intreaga m-am doftoricit ca sa fiu ca noua dimineata, pentru o conferinta, stii cat de rau imi era? 🙁 Nu vomam, nu mergeam la toaleta, dar parca mi se ridicase stomacul la gat, ma strangea si sutienul.
      Copilul l-am lasat in voie, s-a curatat si a doua zi nu mai avea simptomele mele.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *