Și tu cumperi prostioare de la supermarket? Exercițiu practic, care te ajută la cumpărături

Este ora 22.00, ne pregătim să vedem un film, dar parcă lipsește ceva…Mă foiesc, opresc filmul, mă ridic, cotroboi pe la bucătărie și vin înapoi dezamăgită. Pornesc filmul și tot n-am stare, vreau CEVA, soțul merge la bucătărie și vine cu un măr!! Dar nu e ceea ce vreau eu, vreau să ronțăi ceva la film, nu măr, că nu sunt iepure :), se vede că n-am fost la cumpărături, aș opri acum filmul și aș merge la non stop, știu că e târziu, dar filmul nu va avea niciun rost fără o ronțăială!

După acest episod, am decis că trebuie să fac ceva, n-am ieșit atunci la non stop, însă nu este genul de stare care vreau să mă însoțească anul acesta, tocmai când mi-am propus să trăiesc mai conștient, mai simplu, mai sănătos. Așa că am luat la răsfoit cartea lui Andy Puddicombe, Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient Mindfulness la masă– și am pus în practică câteva dintre exercițiile descrise acolo.
Vă las mai jos pașii exercițiului, este simplu de făcut și s-ar putea să fiți surprinși de rezultat. Eu am făcut deja 2 exerciții și voi reveni pe blog cu descrierea a ceea ce am descoperit despre mine (nu prea îmi place). Țineți minte, scopul exercițiului nu este să cumpărăm, ceva, doar să observăm!

 1. Intră în magazin, ce îți atrage prima dată atenția?
  Ce simț se activează primul: văzul, auzul, mirosul?
 2. Rămâi la intrare, nu avansa în magazin (nu sta în drum totuși), care este senzația principală, confort sau disconfort?
 3. Cum te simțiți fizic? Dar mental?
  Ești entuziasmat, plictisit, copleșit?
 4. Începi plimbarea prin magazin, cum sunt așezate produsele, care sunt cele de la nivelul ochilor? Îți atrag imediat atenția produsele considerate sănătoase?
 5. Căută în magazin unul dintre produsele preferate, o „plăcere vinovată”, ce simți când îl descoperipe raft? Îți vine să îl pui direct în coș, ai vrea să îl guști chiar acolo în magazin?
  Nu uita, nu cumperi nimic acum!
 6. De ce e atât de irezistibil acest produs?
  Datorită ambalajului, asocierilor emoționale pe care le faci, ce senzație îți creează?
  De ce cumperi produsul ăsta, care nu se înadrează pe lista alimentelor care te ajută să fii cea mai bună versiune a ta (fizic, emoțional, mental)?
 7. Ce traseu ai prin magazin? Ai mereu același traseu? Ce tip de produse se găsesc pe acest traseu?
  Alege o zonă pe care o eviți de obicei, ce fel de produse sunt acolo? Ai putea găsi ceva util pentru un stil de viață mai sănătos?
 8. Ce te face să alegi traseul respectiv? Cum te simți în zonele mai reci ale magazinului (pe unde sunt produse proaspete de obicei)? Te grăbești să pleci d-acolo?
 9. Te-ai trezit vreodată că ai mers după miros, ca în desene animate? La ce raion ai ajuns? Ce cauți acolo, chiar ai nevoie de pâinea albă, pufoasă, aburindă, care te-a atras acolo, crezi că este un produs care ar trebui să facă parte din meniul tău? Sau te-ai trezit acolo pur și simplu?
 10. Înainte de a pleca din magazin, amintește-ți că, dacă ai bani, poți cumpa orice vrei, n-are sens să îți reprimi dorințete, pentru că te vei umple de frustrări, care vor lucra în defavoarea ta. Tu știi cel mai bine ce alimente îți sunt benefice, ce te ajută să ai stilul de viață pe care îl dorești!

Spuneți sincer, ce ați cumpărat?

Vă aștept mâine pe blog, să vedeți în fața căror produse mi-a lăsat gura apă 🙂

Sursa foto: Pixabay

8 comentarii la “Și tu cumperi prostioare de la supermarket? Exercițiu practic, care te ajută la cumpărături

 1. Ca sa compensam cumparaturile astea „compulsive” am in casa snacks-ul potrivit noua: alune/nuci/migdale/ stafide (am mare noroc ca a adus grecul din birou de la la el de la tara, asa ca sunt uscate la soare/crescute pe deal/sparte de varul 😀 ).

  In rest, confirm, iarna simt nevoia de rontzait des. Vara trece cu o inghetata :)))

  1. Am alune de padure, caju si fistic crud (dupa 5 bucati de fistic din ala crud nu imi mai trebuie nimic). Doar ca nu imi iese mereu, uneori o iau razna cand sunt prin magazin, parca sunt posedata 🙂 Iar la filme, n-am stare daca nu rontai ceva, am inceput sa asociez filmele cu popcorn sau invers.
   Aseara a fost un moment bun, am intrat, am luat 1 paine si un pachet de chibrituri si am iesit, partyyyy

   1. Ah, noi cand intram toti 3 in supermarket iesim toti 3 cu chestii extra.

    Noroc ca avem saptamani cand doar la piatza mergem si se duce Vic. o data dupa paine, ce ia in plus nu se pune ca nu stim 😀 😀 😀 .

 2. La cumparaturile mari(alea lunare) imi iau 2 pungi cu taco de malai Sa am acolo pentru cand am chef de guacamole.La film popcorn evident facut la ceaun(cel de microunde am renuntat)

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *