Mama, tu și tata ați făcut sex?! Sau lecția de educație sexuală la noi în casă

Am mai avut cu copiii discuții care s-ar putea încadra la capitolul educație sexuală, nu au fost neapărat la inițiativa mea și au mers până acolo unde au fost conduse de către copii. Uneori a fost stânjenitor pentru mine, alteori s-au terminat mai rapid decât îmi puteam imagina. Însă a venit și momentul să primesc întrebarea de baraj: Mama, tu și tata ați făcut sex?! Ei bine, la asta chiar nu mă așteptam, de pregătită nici nu poate fi vorba.

Întrebarea a venit în contextul în care discutam despre termenul sexy, pe care, se pare că mulți copii îl folosesc, deși nu știu exact ce înseamnă, dar fiind foarte popular în filme, cântece, este destul de atractiv și distractiv de folosit, inclusiv în timpul petrecut la școală.
Noi am mai avut discuția despre acest cuvânt, când erau mai mici, atunci le-am spus că înseamnă frumos, dar un frumos mai special, care se referă doar la adulți, copiii nu sunt sexy și nu preau au de ce să folosească cuvântul, am mai scris aici despre un episod. Aiurea, evident că îl folosesc, până când își pierd interesul, însă e suficient să apară un copil nou în grup, sau să meargă ei într-un nou grup, că iar vine „sexy back”, cineva sigur a auzit cuvântul de curând și iar devine lait motiv. Aseară încercau să cânte „I’m bringing sexy back”, așa că am ieșit și eu, din nou, cu explicațiile, pe cât de simple posibil, încercam să le tai macaroana, de unde…n-ai să vezi.

Din explicația mea, au degenerat rapid lucrurile, iar Dennis a concluzionat ca adulții fac sexy! Nu puteam să inchei discuția așa și să îl las să umble cu ideea asta greșită, așa că i-am spus ce fac adulții și anume: SEX, nu sexy.

A fost foarte ciudat să mă aud rostind acele cuvinte, în fața unui copil de 6 ani, mai ales că e al meu 🙂 (am predat niște lecții de „educație pentru viața de familie”, așa îi zicea pe vremea aia, dar era vorba despre copii de liceu, iar după ce le-am povestit, am ieșit pe ușă și am plecat). Acum a trebuit să zic și să stau acolo, să îi susțin privirea, să nu par amuzată, speriată sau să mă fâstâcesc, lucru care nu mi se pare chiar simplu, dată fiind cultura în care am crescut și atitudinea care mi s-a insuflat cu privire la orice era legat de sex, din păcate, lucrurile nu mi se pare că evoluează foarte rapid în ce privește educația sexuală pe la noi.

Din reacția copilului este clar, încă nu trăim într-o societate foarte deschisă către informații din această sferă, mi-a prins imediat momentul de rătăcire, se amuza, făcea glume, cânta, până când mi-a aruncat marea întrebare. Am răspuns sincer, scurt, direct: Da, eu și tatăl vostru am făcut sex, așa ați apărut voi! Toți părinții fac sex, altfel n-ar avea copii! (cu mici excepții). Au vrut să știe și excepțiile, le-am explicat cât de simplu am putut despre oamenii care nu pot avea copii pe cale naturală, adică prin sex, ei merg la medic și acolo se întâmplă totul, din fericire, marea majoritatea a părinților, fac sex pentru a avea copii.
A urmat altă întrebare: toți oamenii care fac sex fac și copii?! Am explicat din nou, pe cât de scurt și simplu posibil, că nu toți oamenii care fac sex fac și copii, pentru că ei se protejează. Atunci a venit constatarea lor că există mulți adulți fără copii, însă n-au mai fost interesați de continuarea discuției despre protecție.

Dar, ca să fie povestea completă, Dennis a decis că vrea să îi pună aceeași întrebare și tatălui lui, care era plecat cu colegii în oraș, era el curios de răspuns :). Așa că i-am trimis omului un mesaj, să știe că i se pregătește ceva, dar nu i-am spus exact care este întrebarea. Apelul a fost video, iar fața lui Chris a fost priceless când l-a întrebat copilul ce avea de întrebat.
– Dennis: tata, vreau să te întreb ceva.
– Chris: ia zi tata.
– Dennis: tată, tu și cu mama ați făcut sex??!!
– Chris: …….(pauză)
– Dennis: hai răspunde la întrebare, am întrebat-o deja și pe mama, dar vreau să aud ce zici și tu!!
– Chris (ca un veritabil manager): dar mama ce ți-a răspuns?
– Dennis (nu se lasă): a zis ceva, dar vreau să aud ce ai tu de zis!!
– Chris (manager, din nou): eu sunt de acord cu ce ți-a zis mama!
……..
după ceva ping pong cu întrebările, a răspuns și Chris afirmativ :).

Pe la voi cum e cu educația sexuală, ați făcut sex sau v-a adus barza copiii?

 

Am mai scris despre subiect aici

Sursa foto: Pixabay

13 comentarii la “Mama, tu și tata ați făcut sex?! Sau lecția de educație sexuală la noi în casă

  1. Da, cand sunt mai mici pot fi amuzante discutiile, de fapt al meu si acum se amuza, la 6 ani, dar eu m-am fastacit pentru cateva secunde, chiar am ramas putin blocata, ca prea era directa intrebarea. Am citit articolul tau cu doamnul si doamna hormon si d-atunci ma tin sa iau cartile, dar n-am dat de ele prin librarii, dar d-acum o sa le caut mai bine, pentru ca se cam intetesc discutiile astea pe la noi.
   Cat despre vorbit cu alti copii….prima data, cel mic al meu a venit cu subiectul asta de la gradinita, deci….:) cred ca prietenii lui deja stiu, nu mai are el ce sa ii invete.

 1. Ideea mea a fost să dau o altă conotație cuvintelor folosite pentru asta. Expresia a face sex, personal, consider că o chestie sportivă. De regulă i-am spus a face dragoste și am insistat pe partea emoțională. Acum, mare fiind, este conștient că lucrul acesta se face dacă există respect, relație, nu așa, țac, pac.

  1. Eu nu cred ca ar trebui sa ne fie frica de cuvinte, pana la urma asta este termenul mai tehnic si mai simplu. A face dragoste este deja mult mai greu de explicat, in plus, nu e mereu cazul :)))

 2. Al meu nu a folosit cuvantul „sex” pana acum dar m-a intrebat deja de cateva ori de unde a aparut, cum a aparut si de ce. Pentru el procesul a fost mai putin important, ce l-a framantat insa multa vreme a fost faptul ca nu a existat din totdeauna (Cum adica voi doi ati fost si fara mine?! Si eu unde eram?!). Iar la partea cu aparitia lui i-am povestit pur si simplu cand m-a intrebat. La inceput nu a cerut prea multe detalii – dar dupa o intalnire cu ceva matusa care i-a spus ca pe el l-a adus doamne doamne, a fost tare dezorientat asa ca am discutat mai pe indelete. (acum are sapte ani)

  1. Explicatiile cu te-a adus barza, Doamne Doamne sau nu stiu ce ingeras mi se par….de poveste, ca sa nu zic altceva, lipsa de imaginatie cel putin, insultarea inteligentei copilului 🙁
   Ai mei au inceput sa foloseasca cuvantul sex/sexy, inca fac confuzie intre termeni, inca nu sunt in largul lor si il folosesc spre amuzament, de unde deduc ca este tabu in anumite cercuri pe care le frecventeaza, de exemplu in cercul de la scoala, unde stiu sigur ca alti copii folosesc cuvantul, probabil tot spre amuzament. Daca nimeni nu s-ar criza, nu ar minti sau nu s-ar da de ceasul mortii la auzul cuvantului se, poate am evolua un pic in materie de informatie transmisa copiilor, din pacate, nu prea vad mare evolutie, deci, pe internet, toti parintii par deschisi, informati….bla bla

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *