Dragi concetateni, nu imi mai educati copiii! Multumesc anticipat!

Pointing finger.jpg

Ai zice ca pot sa inteleg multe, nu pretind ca sunt o fire extrem de empatica, probabil asa am fost educata, sa tac mult, sa nu deranjez, asa ca imi tin gura uneori chiar si atunci cand tu, draga concetatean, iti permiti sa (incerci) sa imi educi copiii.
Inteleg ca uneori copiii deranjeaza, dar sa stii ca nu o fac intentionat, spre deosebire de adulti, nu o fac din nesimtire sau proasta crestere, creierul lor este inca in formare, cortexul prefrontal se dezvolta pana pe la 20+, dar poate nu stiai asta.
Afla ca aceasta arie a creierului se ocupa de reglarea emotiilor si comportamentului, care va sa zica, copilul nu diferentiaza foarte bine intre bine si rau, nu isi poate controla foarte bine emotiile, cand se tavaleste pe jos nu o face ca sa te deranjeze pe tine trecatorule, iar cand rade din toata inima nu o face ca sa iti faca tie in ciuda obositule, care ai fugit putin de la munca in pauza de masa.
Copiii invata ceea ce traiesc, asa ca te rog, nu ii invata sa fie uraciosi ca tine din orice motiv, nu le transmite ura ta fata de orice misca, nu le transmite frustraile tale, nu ii invata sa se arunce pe trecerea de pietoni chiar daca au rosu, asa cum faci zilnic aici in fata zecilor de corporatii, stiu ca te grabesti, dar viata ta conteaza, chiar daca esti prea ocupat sa iti dai seama. Nu ii invata sa arunce hartii pe jos, chiar daca nu e niciun cos la indemana, nu ii invata sa mearga pe strada cu tigara in mana, stiu o fetita care a fost arsa pe fata in felul asta :(, nu ii invata sa se certe cu vanzatorii in magazine din nimic, nu ii invata sa se bage in fata la cozi (aici trebuie sa insist si sa o zic mai direct: Nu te baga in fata unui copil mic cand il vezi la coada!!!, ca eu te vad de la distanta si daca nu zic nimic este din bun simt si respect fata de copilul meu, dar s-ar putea sa cedez si eu intr-o zi).
Copiii mei s-au bucurat foarte tare ieri, la banca, cand te-ai ridicat de la calculator, nu planuiau vreun jaf, nu vroiau sa-l ia acasa sau sa se cace pe el, vroiau si ei sa butoneze un pic, dupa ce tu ai terminat treaba, chiar nu era cazul sa iti schimonosesti fata (ca in poza de mai sus), sa intinzi degetul si incepi sa tuturi ceva ca un lup moralist, sa le expilci tu cum ca aia nu este o jucarie. Stiu si ei prea bine, ai vazut ca nu erau bebelusi, daca aveau nevoie de ceva explicatii savante, le dadeam eu, daca consideram ca bunurile bancii sunt in pericol, interveneam eu, daca nu o faceam la timp, le reparam sau le plateam, stiu ca te-ai ingrijorat peste masura pentru acel calculator de la ING, dar linisteste-te, n-a patit nimic, sunt facute sa fie folosite intens, in plus, nu lucrezi la ei, nu te mai incarca cu toate nimicurile, ca poti sa faci buba la cap.
Cand vezi niste copii impreunau un parinte sau insotitor adult, adreseaza-te lui pentru orice nemultumiri, nelamuriri sau alt tip de discutie, nu este ok sa le faci morala copiilor, sa le faci educatie sau si mai rau, sa ii sperii cu fata ta schimonosita de ura!!
Te rog, hai sa ajutam copiii sa vada ca lumea este frumoasa, bogata, buna, ca rade si ca plange si ca toate vin si trec, ca raman doar emotiile din suflet la final de zi si cele pozitive te ajuta sa dormi linistit!

Sursa foto: Google free photos

Save

Un comentariu la “Dragi concetateni, nu imi mai educati copiii! Multumesc anticipat!

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *