Cum alegi aplicatiile pe care sa le instalezi pe tableta copilului

Application.jpg
Dupa lupte seculare cu noi insine, luam decizia sa permitem copiilor sa foloseasca tabletele, dar greul abia acum incepe, pentru ca exista sute, poate chiar mii de aplicatii pentru copii, care ne promit ca sunt educative, dar cum distingem care sunt potrivite?!

Natalia Kucirkova a sintetizat cateva intrebari care ne pot ajuta sa analizam impactul educativ al aplicatiilor care urmeaza a fi instalate pe tabletele copiilor:

Ce abilitati si experiente faciliteaza aceasta aplicatie? Aplicatiile care permit un final deschis al actiuni ofera cele mai multe oportunitati pentru dezvoltarea creativitatii, in special cele care permit dezvoltarea graduala a abilitatilor copiilor prin imagini, filme, texte si sunete;
Aplicatia ofera un echilibru intre distractie si invatare? O aplicatie prezinta potential atunci cand flexibilitatea si creativitatea sunt maximizate, un exemplu ar fi acele aplicatii care permit crearea de povesti personalizate.
Aplicatia ajuta la crearea si sustinerea relatiilor si incurajeaza copilul sa interactioneze cu altii? Un exemplu ar fi acele aplicatii care nu doar permit crearea de continut personalizat, dar si incurajeaza partajarea acestui continut, astfel incat copilul sa invete din ceea ce impartasesc altii si sa angajeze in discutii.

Un raport publicat in Psychological Science in the Public Interest evidentiaza cateva dintre aspectele de avut in vedere, dar si de evitat in momentul in care evaluam o aplicatie destinata copiilor:
– sunt de evitat aplicatiile care mentin atentia copiilor prin activitati pasive, repetitive. Sunt de preferat cele care cer efort mental si participare activa;
– aplicatiile care prezinta foarte multe distractii, precum sunete multe si lumini tipatoare, sunt de evitat, de preferat sunt cele care solicita un angajament sustinut din partea copilului;
– alegeti aplicatiile care ajuta copilul sa faca conexiuni cu sens, nu pe cele care prezinta foarte multe informatii;
– cautati aplicatii care incurajeaza interactiunea sociala prin discutiile cu altii, competitii;
– sunt de preferat aplicatiile care ajuta copii sa exploreze si sa descopere noi informatii, prin explorare ghidata, in detrimentul celor care ii spun copilului ce ar trebui sa stie.

The Open University au creat o aplicatie interesanta care se numeste Our Story si care permite copiilor, atat sa se distreze, dar si sa isi dezvolte abilitati care vor bune bazele cititului. Partea foarte interesanta este ca aplicatia se personalizeaza cu tot felul de chestii care ofera copilului o experienta de invatare, in functie de nevoile lui, se pot pune poze, desene, zgomote, se pot crea flashcarduri, astfel ajutand copilul sa isi dezvolte limbajul sau chiar abilitati premergatoare cititului.

Eu le-am instalat momentan Duolinguo, o aplicatie pentru invatarea limbilor straine, ei nu pot folosi decat pentru limba engleza (ca sa inveti orice alta limba, trebuie sa stii engleza), iar momentan o folosim doar impreuna, mai ales in cazul lui Dennis, care nu stie sa citeasca instructiunile. Dar imi place pentru ca nu este o aplicatie pentru copii, le da cumva sentimentul ca fac ceva important, ca nu se joaca. Nu cred este foarte atractiva pentru copiii mici, care invata prin joaca si care probabil ar fi mult mai atrasi de ceva special pentru copii.

Copiii vostri ce aplicatii folosesc?

Sursa foto: Open University

 

 

 

 

10 comentarii la “Cum alegi aplicatiile pe care sa le instalezi pe tableta copilului

 1. Nu avem tableta in casa dar o sa vina, exista cerere. Probabil la iarna cand vom sta mai mult in casa o sa isi aduca aminte de asta :D. Pana atunci te rog sa te documentezi ce aplicatii sa instalezi … 😀

  In rest, duolingo folosim pe net, si tare e incantata, tocmai ca stie ca e pt oameni mari ( mami o foloseste)

 2. Exact asta am observat, ii atrag aplicatiile „serioase” 🙂
  Pe de alta parte, Dennis este pasionat de instalat si dezinstalat aplicatii, multeee, doar asa…, drept pentru care a trebuit sa resetam de vreo 2 ori tableta, cu chiu cu vai am reusit, el e un fel de tester 🙂

  1. Duolinguo, Evernote iar tableta lui Den deja trebuie dusa la reparat 🙂

   Ce as mai pune: Dropbox mobile, Dictionary.com si Triviador(ceva cultura generala despre Ro), astea imi vin acum in minte, gratuite, le-am avut in plan, dar n-am mai apucat sa le testam.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *