Campanie de conștientizare a perioadei de doliu la copii

Era o zi frumoasă de noiembrie, cu mult soare și frunze galbene pe jos,
aveam 5 ani și mă intorceam de la grădiniță cu niște prietene, pe atunci, copiii mergeau singuri la grădiniță.
In scurtul drum până acasa, niște copii mi-au spus că bunica mea a murit! A fost un șoc, am înțeles imediat ca era vorba despre străbunica de fapt și nici nu imi mai amintesc ce am zis sau ce mi-a trecut prin minte atunci. Am alergat acasă și am dat să intru în camera ei, dar nu m-au lăsat, nu întelegeam de ce.
Erau multe femei prin curte, îmbracate în negru și plânse, mie nu îmi spunea nimeni nimic, nu o găseam pe nicăieri, eu nu prea mergeam la grădiniță, nu știu de ce mersem în ziua respectivă, cred că ea mă rugase tare mult să merg dimineața, iar eu o iubeam atât de tare, încât aș fi mers și la grădiniță pentru ea.

Au urmat niște zile în care nu întelegeam ce se întâmplă, unde este bunica mea dragă si de ce oamenii mă împiedică să o vad, au venit multe rude, oameni necunoscuți mie, a venit mama de la București și stăteam cu toții în camera bunicii, dar ea nu era. Ei erau toti triști și plânși, mama a leșinat și au dus-o la spital, vorbeau, povesteau întâmplări de când erau ei mici și cum bunica îi crescuse, bunica mea pe ei toti! Erau povești frumoase, unele dintre ele foarte amuzante, povesteau cum au pus-o să se urce în pod, i-au luat scara și au fugit la ștrand, apoi au început cu toții să planga. Ciudați oameni! Îmi ziceam în sinea mea. Într-o altă seară, m-au dus la niște rude, să dorm acolo, a venit și mama cu mine, iar ziua următoare am mers cu toții la cimitir. Nu m-am speriat, dar tot nu înțelegeam de ce suntem acolo.

Unii dintre ei mi-au spus că bunica a murit, mi-a spus și mama, au zis că o lăsăm acolo la cimitir, să se odihnească, n-am înteles nimic, dar eram de acord cu ei. Abia așteptam să se termine, să ajung acasă, să o găsesc pe bunica mea, în camera ei. Și am ajuns, dar ei vroiau să și mănânce la noi, nu se mai dădeau duși, iar povesteau și plângeau, iar bunica tot nu apărea și deja trecuseră prea multe zile, aș fi vrut ca ei să plece, să ne lase în pace, viața să fie ca înainte. Dar viața mea n-a mai fost niciodată la fel!

Am așteptat-o atât de mult și ea nu s-a mai întors, am crezut că era supărată pe mine, am plâns și am promis că voi fi și mai cuminte, dar ea tot nu s-a mai întors. Mama îmi amintea mereu că a murit, că a fost îngropată la cimitir, iar eu tot întrebam când se va întoarce d-acolo. A fost greu tare pentru mine, nu am înteles atunci și nici mult timp după aceea, de ce a plecat, cand se întoarce, de ce nu se mai întoarce!


Cu ocazia Zilei Internaționale a conștientizării doliului la copii – 17 noiembrie, Centrul Psihomedeor organizează diferite acțiuni oferite pro-bono, în direcția conștientizării doliului la copii.

Livia Căciuloiu Minea și Alex Căciuloiu, psihoterapeuți cu experiență practica în psihoterapia pierderii si psihoterapia relațională în perioada de doliu, vor susține la București,  în data de 18 noiembrie,  un workshop interactiv, constând într-o sesiune de informare și sesiune de întrebări și răspunsuri.

„In cadrul acestor workshop-uri ne propunem sa ajutam beneficiarii sa constientizeze doliul la copii, sa inteleaga modul in care acestia se manifesta, sa identifice diferentele intre manifestarile doliului la copii si la adulti, oferindu-le in acelasi timp instrumentele necesare pentru a sustine copii care sufera dupa o persoana draga” a declarat Alex Caciuloiu.
Evenimentul este dedicat adulților care petrec timp alături de copiii care au pierdut pe cineva drag, educatori, consilieri școlari, părinți. Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, găsiti mai multe detalii legate de înscriere și despre campanie aici.

Vă invit să participați la workshop, să îi lăsăm pe specialiști să ne învețe cum să îi ajutăm pe copii.

LE: Workshop-ul va avea loc in sala de festivitati a liceului Dimitrie Gusti, la ora 17, pe 18 Noiembrie

Sursa foto: aici

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *