Ce îi învățăm pe copii despre bani?

Am promis că revin cu detalii despre ce am învățat la ultima ediție a Digital Parents Talks, referitor la educația financiară pentru copii, așa că o să intru direct în subiect.

Doamna Ligia Goloșoiu, doctor în economie, fost consiler BNR și coordonator al programelor de educație financiară în școli și grădinițe, ne-a îndrumat și încurajat să vorbim cu copiii despre bani.

 • Când le povestim copiilor despre bani?

Când copiii încep să ceară (lucruri care costă bani), atunci începem și noi poveștile, care au ca scop final, educația financiară a copiilor.

 • Ce le spunem copiilor despre bani?

Nu este simplu și nu cred că există vreo rețetă general valabilă, depinde de vârstă, de relația părinților cu banii, de mediu social…în fiecare familie este diferit.

Direcții generale:
– părinții merg la muncă, de unde primesc un salariu, la final de lună, după ce au muncit
– banii din salariu se termină, nu mai vin alții până când nu trece 1 lună, în care părintele muncește
– tot ce cumpărăm de la magazine costă bani
– luam copiii la cumpărături, să vadă procesul
– folosim pe cât posibil bani lichizi (este forte greu pentru copii să înțeleagă ce este cu banii, dacă nu îi vad, vor avea impresia că banii cresc pe card, miraculos)
– din salariu plătim mâncare, haine, jucării și ciocolată, dar și casa în care stăm, benzina la mașină etc.
– joaca de-a magazinul cred că este tare utilă
– serviciile costă (dacă se strică televizorul, pentru ce ne-am jucat prea mult la butoane, vom da niște bani unui om priceput, pentru a-l repara)
– banii nu sunt răi! sunt un mijloc prin care obținem diverse servicii/produse
– banii nu sunt un scop în viață, dar avem nevoie de ei, pentru a putea trăi în societatea modernă

 • De unde strâng copiii bani?

Vă spun sigur de unde nu strâng ai mei:
– din făcut teme
– citit
– note (deși sunt în sistem Waldorf, au note, din păcate, nu mă întrebați ce note au, că nu știu)
– ajutat la treburile casei (nu au sarcini în casă, dar uneori solicit ajutor)
– făcut poze cu familia :)) (nu râdeți, că au primit această ofertă), când eram eu mică primeam bani dacă stăteam să mă pupe rudele

Și totuși, copiii mei au mai mulți bani în portofele (au trecut de stadiul pușculiței), decât am eu pe card!


De unde fac copiii rost de bani:
– rude/prieteni de familie, cu diverse ocazii (exemplu: colindat, zile de naștere/onomastice)
– de la mine, dacă vând din jucăriile/cărțile/hainele lor (nu le dau toți banii, o mică parte)
– într-o vară au ieșit în fața blocului și au vândut cărți și jucării (a fost ideea lor și inițial au ieșit în spatele blocului, cât găteam eu, să îmi stea inima nu alta, am scris aici)
– merg cu mine la diverse târguri  (acum 1 lună, Dennis a stat jumătate de zi cu mine la un târg, nu s-a mișcat, a mâncat acolo, a fost o lecție foarte bună pentru el, a văzut cât de greu se câștigă banii, cât dai pe un lucru și cât mai valorează el apoi, chiar dacă e nou)
– de la mine, dacă mă ajută cu ceva pentru blog (de exemplu, Robert a pus titlu acestui articol, altă dată au mers cu mine la un eveniment, să mă susțină)
– de la Zâna măseluță (trebuie să am o discuție cu cine a inventat-o 🙂 )
– confecționează diverse jucărioare/obiecte și le vând altor copii (asta nu prea se aplică la ai mei, ei sunt mai mult cumpărători, dar au vândut câteva felicitări anul trecut, la târgul de Craciun de la școală)

 • Pe ce cheltuie copiii banii?

– pe ce vor! că doar sunt banii lor 🙂 (uneori intervin și încerc să îi fac conștienți de valoare jucăriei, dar ei decid, dacă ei consideră că merită banii, că se vor juca mult și în multe feluri cu ea)
– ne împrumută pe noi părinții (uneori primesc înapoi cu dobândă, pentru că așa este și la bancă și ei trebuie să învețe de mici avantajele economisirii) – aș putea să o trec ușor la cealaltă categorie, de unde câștigă
– suveniruri pentru ei sau prieteni/familie (din concedii) , nu îi pun să cumpere cadouri pentru aniversările colegilor din economiile lor
– haine/accesorii deosebite, pe care nu le consider necesare/potrivite
– obiecte mari sau scumpe (nu pun ei toți banii, uneori nu le iau deloc din bani, dar ei știu că e bine să păstreze banii când le dau de la vânzarea bicicletei care le-a rămas mică, pentru că vor avea nevoie de alta, mai mare și mai scumpă, de exemplu).

Există cursuri de educație financiară pentru copii, chiar și olimpiade, dacă îi simțiți pasionați, găsiți aici mai multe detalii.

Evenimentul a fost organizat, de Ana si Lavinia, de la Parenting PR, iar parteneri au fost Idea Bank și DGASPC S6.

Sursa foto: arhiva personală

6 comentarii la “Ce îi învățăm pe copii despre bani?

 1. When I started reading the article I was worried about kids not knowing the real meaning of value if all they ever see is parents using credit cards. Even though just a symbol of value, cash is the next best thing and keep the concepts of value and trading more comprehensible than virtual currency. So I was glad to see you share the approach of teaching children about value by using hard cash.

  Lending with interest also sounds like a great way to teach them the intricacies and pitfalls of consumerism they will later have to deal with.

  Good ideas elsewhere too.

  1. I’m am glad we are on the same page regarding this subject 🙂 is not often that happens 🙂 and when one lives in Belgium and the credit card is not accepted in many place, then hard cash is just a habit :))

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *