Forme legale pentru bloggeri

Mi-a lipsit tare mult școala de blogging, locul în care am învățat cele mai utile lucruri pe care le stiu eu despre acest vast domeniu, așa că am fost tare bucuroasă sâmbătă, când am participat la cea de-a 9 a ediție a Digital Parents Talk, organizată de Ana și Lavinia de la Parenting PR.

Temele acestei ediții au fost:

 • educația financiara pentru copii – aici este simplu pentru mine, ținând cont că băieții mei au mai mulți bani in pușculițe decât am eu pe card (fiecare, nu împreună), cred că am făcut ceva bine (o să revin cu un articol pe această temă)
 • educația financiară pentru adulți – cred ca m-am descurcat binișor și la acest capitol, până acum
 • forme legale de organizare pentru bloggeri – o să mă opresc asupra acestui punct, tocmai pentru a nu strica ceea ce am realizat la punctul precedent

Asadar, întrebarea care este pe buzele tuturor: sunt blogger, cum încasez bani în mod legal?
Raspunsul scurt este: depinde!
Nu spune nimic acest raspuns, asa-i?! Dar este cât se poate de potrivit și numai după o analiză atentă a situației voastre, puteți lua o decizie.

 1. ești la încept de drum, scrii bine și atât, iar cineva este dispus să te plătească pentru articolele tale? – Contract cu Drepturi de Autor poate fi soluția simpla și rapidă
  Atentie:
  – tu cedezi drepturile asupra acelui articol, nu mai este al tău;
  – dacă este specificat în contract că se rețin la sursă dările către stat (16% impozit, CAS, CASS), nu mai este nevoie să depui nicio declarație
  – affiliate marketing, de exemplu, nu intră în această categorie
 2. scrii pe blog, dar ești și angajat undeva/ai un partener care aduce bani suficienți, o formă avantajoasă ar fi Microîntreprinderea
  Atenție:
  – banii îi vezi la final de an, în dividente
  – dacă te angajezi pe firma ta, ca să ai salariu lunar, nu mai e avantajos
  – trebuie să plătești un contabil
  – există taxe pentru înființare (ia în calcul că ai nevoie de un punct de lucru, dacă îl faci în apartament, vei plăti un impozit mai mare)
  – poti pune mai multe coduri CAEN când înființezi firma, dar fiecare trebuie autorizat și fiecare costă
  – poți deduce anumite cheltuieli, dar nu chiar orice îți imaginezi
 3. dacă nu ai niciun alt venit, adică ai nevoie de banii câștigați imediat, PFA este o soluție, poți cheltui banii în ziua în care îi primești, fără justificări
  Atenție:
  – există PFA taxat în sistem real sau la cotă de venit, trebuie verificat codul CAEN dorit, să vezi unde se încadrează
  – pentru unele coduri CAEN este nevoie de o certificare recunoscută (diplomă, certificat de la un curs acreditat ANC)
  – dacă te gândești să alegi un CAEN la normă de venit, asigură-te că o să ai un venit mai mare decât norma, taxele se plătesc pe 25 martie, 25 iunie, 25 octombrie și 25 decembrie, sunt fixe, adică dai banii indiferent dacă ai câștigat ceva sau nu! Taxele diferă în funcție de județ.

Credeați că e simplu să alegi o formă legală?! 🙂 Ar fi bine să discutați cu un contabil sau jurist, ca să fiți siguri că alegeți cea mai bună variantă.

Evenimentul a avut loc la Conacul Golescu Grant și a fost susținut de Idea Bank 

Sursa foto: Pixabay

12 comentarii la “Forme legale pentru bloggeri

 1. Simt nevoia unei completări, dacă mi se permite. La punctul 3 este valabil și pentru cei care au un job, dar au nevoie de venituri suplimentare. Adică nu se aplică doar la cei care nu au alt venit. 🙂

  Mulțumim pentru lămuriri! Este foarte important să știm cum putem încasa bani legal. 🙂

  1. Merci mult pentru completare! La eveniment, in urma discutiei cu un expert contabil, a reiesit ca este avantajos un srl, daca ai un job/alta sursa de venit, taxele fiind mult reduse (3% impozit srl vs 16% impozit pfa), dar oricine poate alege oricare dintre forme.

 2. Roxana s-a referit la punctul 3 ca este preferabil PFA daca nu ai alte venituri si trebuie sa ai acces la bani lunar. Asta le-am explicat fetelor sambata, desi PFA-ul este mai mult impozitat, are marele avantaj de a putea face ce vrei cu banii imediat. Spre deosebire de SRL unde ai acces la bani la sfarsitul anului dupa repartizarea profitului.

  1. Merci pentru completari Luiza! Exact la acest aspect m-am referit, este si motivul pentru care eu mi-am deschis un pfa la inceptul anului, pur si simplu aveam nevoie de bani.

  1. Și dacă tot vii cu astfel de vești. Eu am SRL și voi emigra în Olanda în februarie. AȘ vrea să închid SRL-ul, dar nu știu dacă am timp până plec. Să-i suspend activitatea mai bine?

   1. 🙂 Pai Schmitzo mai ai de gand sa te intorci curand? 🙂
    Lasang gluma la o parte, eu o sa imi suspend activitatea la pfa (costurile de redeschidere sunt mai mici), dar o las pe Luiza sa iti rapspunda.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *