De la anorexie, la alimentație sănătoasa! Aceasta este Revoluția noastra Alimentară

„Pentru sănătatea dumneavostră, evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi!”, așa sună un spot de informare de la tv, după care urmează muuulte alte reclame la tot felul de produse, care mai de care mai pline de…fix sare, zahăr și grăsimi (evident că nu din alea bune), se estimează că aproximativ 90% dintre reclame sunt la astfel de produse nocive! Iar multe dintre aceste produse sunt destinate copiilor, ceea ce mi se pare și mai grav.

Este foarte greu să crești un copil cu o alimentație sănătoasă în zilele noastre, pentru simplu fapt că sunt expuși la foarte multă publicitate și marketing agresiv, începând cu ambalajele foarte atractive ale acestor produse și până la sponsorizarea taberelor sau chiar evenimentelor pentru copii, care erau dedicate, culmea, unui stil de viată sănătos!

Ca părinte de bebeluși diagnosticați cu anorexie, mi-am făcut  multe griji în privința alimentației, însă în momentele critice, aș fi făcut incantații, aș fi pupat icoane, orice numai să văd că baga ceva în gură și în stomac, orice ar fi fost acel ceva. Spun fără rușine că am încercat de la borcănașe pentru copii, până la iaurturi din comerț, pentru adulți.
Cum startul nu a fost unul prea fericit, am avut des emoții în ceea ce privește alimentația copiilor, mi-a fost teamă că va trebui să accept să mânce orice prostie, numai să știu că au mâncat ceva. Din fericire, problemele de sănătate au fost depășite și consider că am reușit să păstez un echilibru în ciuda situației. M-am detașat de ceea ce a fost și am decis că vom avea o viață echilibrată, iar asta include și alimentație sănătoasă. Se mai simt pe ici, pe colo, semne a ceea ce a fost, în sensul că unul dintre copii are o paletă foarte restrânsă din care alege ce mănâncă, dar asta nu mă face să cedez, să fac rabat de la calitate, doar de dragul cantității sau diversității. Ar fi minunat să mănânce mai mult decât morcovi, mazăre, cartofi, castraveți, mere și banane, dar asta nu mă convinge să îi dau mezeluri, de exemplu. Îmi cere un exercițiu de imaginație, să inventez diverse combinații, pe care să le accepte 🙂

Nu sunt vreo gospodină iscusită, nu știu să fac niciun fel de mâncare tradițională, până să nasc, n-am făcut decât ouă ochiuri, așa că, o dată cu creșterea copiilor, mi-a dezvoltat și câteva skill-uri, nu de gătit, ci de găsit diverse rețete și combinații, foarte simple, dar sănătoase în același timp.

Așadar, drumul nostru în ale alimentației sănătoase, n-a fost unul ușor, am plecat cumva cu șanse inegale din start, dar eu zic că este bine unde am ajuns, de la anorexie, la o alimentație echilibrată, sănătoasă, fără (prea multe) excese. Aceasta este Revoluția noastră alimentară!
Dar nu suntem singuri în drumul nostru, pe Jamie Oliver l-am descoperit cu mult timp în urmă, când am avut ocazia să îi răsfoiesc cărțile în engleză, iar de curand am descoperit și programul lui mondial FOOD REVOLUTION, care are ca scop educația alimentară a copiilor.

În cadrul acestui program, există o zi specială, în care suntem inspirați să ne reîntoarcem în bucătărie și să ne gândim la mâncarea pe care o mâncam alături de familie și de cei dragi, în care suntem încurajați să împarțim mancarea și dragostea cu cei din comunitatea noastră. Exact asta se va întâmpla la FOOD REVOLUTION DAY la CONAC, când 10 ambasadori Food Revolution, veniți din 5 orașe, vor susține ateliere de gătit, alături de peste 300 de copii și părinți. Părinții activi se pot bucura de o oră de sport alături de Valentin de la Revvolution – Powered by Valentin Vasile (trebuie neapărat să îl cunosc și eu, am auzit numai lucruri bune despre el).
În România, programul se derulează de 3 ani încoace, iar anul acesta, Parenting PR, alături de ambasadorii Food Revolution, vor organiza cea mai aplă ediție de până acum, din România. Evenimentul va avea loc într-o locație deosebită, care mie îmi place foarte mult și unde abia aștept să revin, Conacul Golescu Grant, monument istoric din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Sector 6.

În zilele noastre, mai mult ca niciodată, ar trebui să reinstaurăm importanța abilităților esențiale de gătit, de dragul copiilor și familiei, să revenim la alimente simple, curate, sănătoase, să preluăm controlul asupra a ceea ce mâncăm. Vă invit, alături de cei mici, să gătiți sănătos, după rețetele lui Jamie Oliver, pe 20 mai. Noi deja am început să gătim în familie, copiii mei sunt foarte încântați, ei pregătind și la școală păine sau alte gustări simple și sănătoase.
Tematica evenimentului: #NoJunk #FairMarketing, mai multe detalii organizatorice găsiți pe pagina evenimentului aici. Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac aici.

Sursa foto: aici

 

2 comentarii la “De la anorexie, la alimentație sănătoasa! Aceasta este Revoluția noastra Alimentară

  1. Copii cu anorexie? Nu am mai auzit asa ceva, dar tocmai ce imi povestea o prietena de o fetita de vreo 11 ani care a devenit anorexica, pentru ca nu ii placea corpul ei. Din pacate, avem mult de luptat cu reclamele de la Tv si cu imaginile promovate in media.

    1. Nici eu nu auzisem 🙁 dar exista. Fiind vorba despre nou nascuti/bebelusi, nu are legatura cu mass media, dar chiar avem mult de luptat.
      Pentru mine a fost o mare lupta, intre dorinta de a-i hrani si cea de a-i hrani sanatos, evident ca a primat hrana, apoi hrana sanatoasa, dar fiind atat de mici nu s-a pus problema de cine stie ce junk. Dar astfel de lucruri lasa amprente adanci si nu este usor nici acum.

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *