5 lucruri pe care să le faci când frații se bat

Dacă și pe la voi se mai întânplă lucruri din astea, poate găsiți inspirație în rândurile de mai jos, sunt lucruri pe care le-am citit in diverse carți, pe bloguri, pe unde am găsit informații și am testat ce merge la noi. Nu e așa simplu, scoți rețeta, o citești cu voce tare și se așează liniștea și pacea în casă. N-ai să vezi! Sunt momente atât de încărcate uneori, încât nici nu apuc să mă dezmeticesc, că cineva deja plânge.

Când simt că este o ceartă „obișnuită”, nu prea intervin, de multe ori, până mă prind eu, deja și-au rezolvat problema singuri și au dezvoltat și strategii de rezolvare a conflictelor, punct ochit. Am povestit aici despre un joculeț pe care l-am făcut cu ei, când am simțit că e rost de scandal, dar nu am mereu timpul sau disponibilitatea emoțională să fac asta și e ok.

Sunt dăți când simt că spiritele se cam încing și atunci este de preferat să intervin, daca este posibil:
– încerc să îi fac să vadă furia pe care o au în acel moment, față de celălalt
– îi ascult pe fiecare
– descriu cum am înțeles eu problema și îi asigur că nu este o situație ușoară
– le spun că am încredere în ei, că vor găsi o soluție potrivită, convenabilă pentru amândoi
– după ce am stat cu ei și am povestit, am verbalizat furia, deja s-a cam dus valul ăla de entuziasm care i-ar fi mânat în luptă și IES DIN CAMERĂ, dap, chiar ies (oricum avem cam toată casa open space, nu e ca și cum am ieșit și dusă sunt).

Când lucrurile deja au luat-o razna și e o bătaie în toi, se cer măsuri urgente:

1. Siguranța pe primul loc!
Mă bag între ei, mă asigur că niciunul nu mai poate ajunge la celălalt (nu e ușor, că sunt mari, lungi și dau cu pumnii și picioarele de după mine). Încerc să îi țin la distanță unul de altul, încă mai pot, oricum, în acele momente, nimic nu oprește ploaia de înjurături, nici nu are sens să îi întreb ceva sau să încerc vreo conversație, scopul este să îi țin la distanță.

2. Nu îi cert! Oricât de tentant ar fi! Pentru că este inutil, faptul că îi cert nu îi va împiedica pe viitor să o facă din nou.
Încerc să mă conectez cu ei, mai ales cu cel care pare mai nepăsător, de obicei este și cel care a lovit mai mult, mai tare. Dacă s-a lăsat cu bătaie nasoală, pun un plasture, dau cu o cremă…
Stau cu ei, le ofer toată atenția mea, îmi exprim părerea de rău pentru că n-am putut preveni incidentul, că nu am ajuns înainte să se lovească.

3. Am încredere în bunătatea lor și fac apel la ea!
Când fac lucrul ăsta, îi ajut de fapt pe amândoi, atât pe victimă, cât și pe agresor, e drept că apelez mai des la bunătatea lui Robert, dar ei sunt în egală măsură victimă și agresor, amândoi. În esență, frații își doresc să se joace împreună, să fie împreună, doar le reamintesc.

4. Ascult și atât!
Stau acolo și îl țin în brațe, dacă vrea, dacă nu, doar stau lângă el. De obicei, cel care iese mai șifonat din luptă, plânge, așa că stau cu el și îi ascult plansul, supărarea, după ce se liniștește (dacă a plâns suficient și s-a descărcat), se așează liniștea și nu simte dorința de răzbunare.

5. Mă reconectez cu agresorul! Nu îl cert, nu îl bat!!!
Copilul care a lovit, nu a vrut să facă lucrul respectiv, pur și simplu n-a mai putut să facă altceva, îi era atât de teamă, încât a lovit. Chiar dacă lasă impresia că nu îi pasă deloc de ceea ce a făcut, este doar o mască. Este deconectat și speriat, se simte singur, neiubit, vinovat, o mustrare ar fi ultimul lucru de care are nevoie. Acum are nevoie de mine, să fiu acolo pentru el, să îl ascult, să mă conectez, să arăt că îmi pasă. Faptul că nu îl cert nu însemnă că încurajez comportamentul pe care l-a avut, în acele momente de furie, el s-a simțit ca și când ar fi luptat pentru viața lui, creierul lui era în alertă. Acum îl ajut să coopereze din nou, să fie rațional, să fie liniștit.

Copiii sunt toți buni, trebuie doar să avem încredere în bunătatea lor, să îi ascultăm, să ne conectăm cu ei în cele mai grele momente ale lor.

Vă recomand cu încredere site-ul http://www.handinhandparenting.org și cartea Rivalitatea între frați, o puteți găsi aici, sunt resurse care m-au ajutat să nu-mi iau câmpii.

Sursa foto: pixabay

Un comentariu la “5 lucruri pe care să le faci când frații se bat

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *