10 alimente care nu îmi lipsesc din bucătărie

Nu știu cum se întâmplă pe la alții, dar eu când sunt ocupată, păi chiar sunt, în sensul ăla haotic, în care alerg de colo colo ca o găină bezmetică. Nu mă plâng, sunt și multe perioade lejere, spre relaxante, dar atunci mă organizez, nu prea le am eu cu organizarea, dar, în timp, nevoia m-a învățat.

Așa că nu mai încerc să controlez ce nu îmi stă în putere, ci fac tot ce pot să lucrez cu ce am. Când am perioade lejere îmi fac provizii pentru cămară, n-am cămară, dar le găsesc loc. Evident, când am vreme, gătesc zilnic, stau numai în bucătarie  (nu din exces de zel sau talent deosebit la gătit, aș zice că din contră), cum mă mișc eu ca un melc, până termină copiii de mâncat prânzul, deja trebuie să mă apuc de cină. Când nu am timp, mâncăm fast-food, adică ceva ce se face rapid, cu ce am în casă, fără rețete, fără stat pe gânduri. Doar nu credeați că este vorba despre alt tip de fast-food 🙂

Iată ce nu (prea) îmi lipsește din bucătarie:

 1. orez integral
 2. linte rosie/verde, fasole, năut
 3. sos de roșii (bio)
 4. legume congelate (cumpărate sau tăiate de mine și puse in pachetele, combinate special pentru diverse feluri de mancare)
 5. ierburi congelate/uscate (daca aveți proaspete, în ghiveci, e și mai bine)
 6. cereale (quinoa, couscous, semințe de chia)
 7. pâine integrala (nu prea imi place, dar..e bună)
 8. unt (de cocos/cacao/unt obisnuit)
 9. sare neiodată
 10. ulei de măsline

Nu sunt toate alimente propriu zise, dar sunt ingrediente greu persiabile, pe care le am mai mereu în casă și care mă salvează în zilele pline, cum a fost astăzi, din care rezolv cu succes cel puțin o masă.
Nu ocupă mut loc, majoritatea nu necesită o anumită temperatura, nu sunt ingrediente scumpe.
Îmi iese un fel de mâncare și o supă cremă, dar cu mici adăugiri, rezolvă și micul dejun sau cina. Nu pretind că fac vreun ospăț, dar mă salvează în zilele în care, fie am foarte multă treabă și puține idei, fie n-am ajuns pe la cumpărături și vreau/trebuie să mă descurc cu ce am în casă.

Orezul, năutul, lintea, le pun la înmuiat de seara, se hidratează și scade mult timpul de fierbere, dacă este linte roșie, nici nu mai este nevoie să o pun de seara, așa că este o soluție execelentă. Toamna trecută am avut niște legume de la țară, așa că excesul l-am tocat și l-am congelat, am morcov, ardei gras, dovlecel, pastrârnac. Mai am la congelator mărar, pătrunjel, cimbru, am leușteam uscat de mine. Mai sunt și alte ingrediente pe care încerc să le am mereu în casă, dar le-am menționat pe cele pe care le folosesc cel mai des, în funcție de preferințe și cerințe, în mod special pe gusturile copiilor.

Când am timp pentru cumpărături și gătit, nu apelez la rezerva strategică, tocmai pentru a-mi ușura viața când este cu adevărat necesar. Strategia asta mă ajută să nu apelăm foarte des la mâncarea din oraș sau la comenzi de mâncare, chiar dacă am o perioada plină.

Voi ce strategii aveți pentru zilele în care nu vă vedeți capul de treabă, cum reușiți să vă descurcați și să oferiți totuși copiilor mâncare sănătoasă și hrănitoare?

Sursa foto: aici

3 comentarii la “10 alimente care nu îmi lipsesc din bucătărie

 1. Paste bio, sos de rosii bio (traiasca DM-ul), linte rosie, orez, unt si oua, ulei de masline (de la colegul grec) etc astea le am permanent in casa. Cu ele pot improviza o masa calda si rapida in 10-15min.
  In rest, eu am meniu pe saptamana cu ingrediente si cantitati. Daca stiu ca am o perioada incarcata (de ex. sotul a fost plecat si luam, duceam copil, program lung la munca,activitati extra etc) atunci imi gatesc in avans, mai congelez pachetele pt munca, am si legume si fructe suficient sa fac o salata etc. ceva ce in 10min aduc pe masa.
  Pt paine masina de paine e minunata, ca nu am magazin de paine aproape. O pun de cu seara si dimineata am paine.

  1. de la vegis: //event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=01a96d9b2&unique=861f9e301&redirect_to=https%3A//vegis.ro/produse/filtre/cauta-sare+neiodata/%3Fsearch_sort%3Drelevance%257Cascending

   sau de la mega image daca ma grabesc tare

Publică un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *